Skip to content Skip to navigation menu

Juhlavasti tai suoraan altaasta

Helsingin kauppatorin kupeessa oleva Allas Sea Pool on urbaani merikypylä, jossa ateriointiin voi yhdistää uintia, joogaa tai horisonttiin tuijottelua. Myös ruokailu onnistuu joko pikaisesti tai pidemmällä kaavalla nauttien.

teksti: Anna Väre, kuvat: Mikko Mäntyniemi

Allas Sea Poolin terassilta avautuvat upeat maisemat merelle ja kaupunkiin. Ruokahalua voi herätellä vaikka pulahtamalla meren päällä kelluvaan uima-altaaseen.

 

Allas Sea Poolin yhteydessä toimivasta Wine & Dine -ravintolasta aukeavat kenties Helsingin upeimmat merinäkymät. Jättimäisistä ikkunoista voi seurata saapuvia laivoja ja katsella, kuinka aurinko leikkii Itämeren aalloilla. Talvisin skandinaavisesti sisustetulla, katetulla terassilla on mukava lämmitellä takkatulen loisteessa pakkasmaisemia ja höyryävää merta silmäillen.


Mutta kesä, se on kylpyläravintolan sesonkia, jolloin paikasta nauttivat niin turistit kuin paikallisetkin. Osa asiakkaista saapuu lounaalle suoraan uima-altaalta tai joogaamasta, osa kaupunki- tai ostoskierrokselta. Aurinkoisena päivänä iso terassi houkuttelee nauttimaan koko päivän.


Allas Sea Pool tarjoaa kaksi ravintolaa. Maatason Allas Cafe & Terracesta saa kahveja, salaatteja ja pikkupurtavaa aamusta iltaan. Pidempi ruokailu tapahtuu kuitenkin yläkerran Allas Wine & Dinessa, jossa lounaan lisäksi tarjoillaan päivittäin vaihtuvaa, keittiömestari Ville Rainion suunnittelemaa kolmen ruokalajin suositusmenua.


– Tiputamme kesän tullessa menusta yhden ruokalajin, sillä ihmiset eivät jaksa istua niin pitkään paikallaan, Rainio arvelee.


Jos kesä tekee levottomaksi ja jalkaa vipattaa, voi ruokailun yhdistää esimerkiksi konserttiin, joita Altaalla järjestetään kesäiltaisin.

Keittiömestari Ville Rainio valmistumassa illan serviisiin.

 

SATAMA YHDISTÄÄ IHMISET


Rainion luoma suositusmenu yhdistelee kauden parhaita raaka-aineita kokin mielihalujen ja saatavuuden mukaan. Nyt menulta löytyy muun muassa Itämeren haukea sekä parsaa ja kuusenkerkkää. Kolmen ruokalajin menun hinta on maltillinen 38 euroa.

Mitään turisteja kosiskelevaa suomiruokamenua ei Altaalla tarjoilla, mutta sen kummemmin Rainio ei halua linjaansa määritellä.


– Mielessäni ei ole tiettyä maata tai konseptia. Näen paikan enemmänkin satamana, joka toimii erilaisten ihmisten, ruokien, makujen ja mausteiden risteyspaikkana. Sekoittelen mielelläni ideoita ja erilaisia ruokakulttuureita toisiinsa, mutta raaka-aineet haen aina mahdollisemman läheltä.


Ennen Allas Sea Poolia 20 vuotta kokkina toiminut Rainio on työskennellyt muun muassa Savoyssa, Glo Hotellin Glogatan 4:ssa ja Kallion Vihreässä Holvissa. Sitä ennen hän teki oppimatkan pitkän ulkomaille pyörähtäen legendaarisen Nomankin keittiössä.

– Reissasin kuusi vuotta Ruotsissa, Ranskassa ja Tanskassa. Opin paljon, mutta nyt misukkapaikat on nähty eikä näpertely enää kiinnosta. Nykyään tykkään tehdä ruokaa rennommalla ja luovemmalla otteella ilman turhaa kategorisointia. Luokittelu on muutenkin vanhanaikaista, sillä nykyään vaikka viinibaarissa voidaan hyvin tehdä fine diningiä.

 

KESÄLLÄ KOKKI NAUTTII


Rainio tykkää edelleen matkustaa ja hakee mielellään ideoita ulkomailta. Kiinnostavaksi ruokakohteeksi kelpaa mikä vaan, mutta varma valinta on Kööpenhamina, jonne uusia ravintoloita syntyy tiukkaa tahtia.


Matkustaessaan Rainio suosii pääosin rentoja hyvän ruoan paikkoja, samanlaisia joissa hän viihtyy Suomessakin. Hänen uusi suosikkinsa on töölöläinen Young Hearts -ravintola.


– Ravintola on vanhan kokkikaverini ja se edustaa samaa määrittelemätöntä linjaa, jota suosin itsekin. Paikka on kiva ja intiimi ja sieltä saa myös hyviä viinejä. Toinen suosikkini on BasBas, jossa on rento ja hyvä tunnelma.


Monet Helsingin laatupaikat sulkevat ovensa kesäksi, jolloin kasvukausi on parhaimmillaan ja kaupunki täyttyy turisteista. Altaalla tämä tietää kiirettä, eikä Rainiokaan ehdi liikoja lomailla. Vapaapäivinä hän suuntaa mökille.


– Talven aikana juurekset ja itse säilötyt vihannekset tulevat keittiössä niin tutuksi, että odotan innolla pääseväni hyödyntämään tulevilla menuilla anteliaan kesäsesongin monipuolisia ja värikkäitä raaka-aineita, Rainio kertoo.


Samaan yritysryhmään Allas Sea Poolin ravintoloiden kanssa kuuluvat myös Sofian Bistro, Sofian Gastro, Sofia Wine, Teesalonki, Sushibar + Wine sekä Korjaamon Baari ja terassi sekä Kesäpiha.

Yläkerran Wine & Dine -ravintolassa tilaa riittää suuremmallekin porukalle.

Kesän menu on kukkean värikäs.

  • Wihuri_4v.svg
  • Wipak_4v.svg
  • brand-winpak.svg
  • Metrotukku_logo_sininen_uusi.svg
  • Tekninen_kauppa_4v.svg
  • Jetflite_4v.svg