Skip to content Skip to navigation menu
Maintenance break on wed 30th September from 6 p.m. to 9 p.m. Sorry for the inconvenience!

Klassikolla porvoolaisten sydämiin

Bistro Gustafin avauduttua keväällä 2017 se on noussut Tripadvisorin kolmen parhaan porvoolaisen ravintolan kärkisijoille. Mika Gehörin ja Toumazos Demetrioun perustama ravintola luottaa kikkailemattomaan ranskalaiseen keittiöön ja rentoon meininkiin.

teksti: Marita Kouhia    kuvat: Mikko Mäntyniemi

- Oman ravintolan suunnittelu alkoi viidenkympin villityksenä, kertoo Mika Gehör. Nyt villityksenä alkanut ravintola laajentaa jo useampaan suuntaan toimintaansa. Uusimpana ravintolan viereiseen, entisen Säästöpankin tiloihin valmistuneet kabinetit.

Hyväntuulinen mies nojaa vahvasta kierrätyspuusta valmistettuun pitkään ruokapöytään. Burgundin sävyinen huone on sisustettu ylellisesti organzaverhoilla ja funkkistyylisillä pallovalaisimilla. Se on yksi neljästä uudesta tilauskabinetista, joita ravintoloitsija Mika Gehör on perustanut entisen Säästöpankin, nykyisen Aktian talon toimistohuoneisiin. Yksilöllisesti sisustetut tilat ovat juuri valmistuneet ja ne tarjoavat vaihtelua Porvoon puuhenkiseen miljöötarjontaan.

– Halusimme tuoda kabinetteihin Bistro Gustafin brändiä, mutta myös kunnioittaa Ivar ja Valter Thomén -arkkitehtiveljesten suunnitteleman talon historian havinaa. Kabinetteihin mahtuu 8-140 asiakasta ja ne sopivat erilaisiin tilaisuuksiin aina pienistä aivoriihistä suuriin häihin, avaa Gehör.

Porvoon kirkko näkyy juhlallisesti kabinettien ikkunoista ja antaa osviittaa siitä, kuinka kätevän matkan päässä vuokrattavat tilat ja viereisessä rakennuksessa sijaitseva ravintola Bistro Gustaf ovatkaan.

(vas.) Sinisimpukoita merimiehen tapaan. (oik.) Bistro Gustaf luottaa annoksissaan yksinkertaisuuteen ja klassisuuteen. Keittiömestari Mark Kumlin käsittelee raaka-aineitaan taiten keittiön puolella.

– Ravintolan puolelle tulee vielä yksi uusi tila, rento kirjastomainen oleskeluhuone, joka on tarkoitettu kaikille asiakkaille. Siellä voi hetkeksi istahtaa ja levähtää kesken päivän ja haukata pienen suupalan tai lasin viiniä, Gehör suunnittelee.

Rentous on ravintolan avainsana. Klassisesta ranskalaisesta keittiöstä ammentava ´Porvoon Pariisiksikin´ tituleerattu ravintola ei vaadi asiakkailtaan kravatteja ja kalliita tilauksia. Rentous näkyy myös laajassa ruokalistassa. Klassikkoannosten kuten sinisimpukoiden, tartarpihvin ja crème brûléen lisäksi listalta löytyy hampurilaisia. Lounaalla asiakkaita palvelee simppelimpi kattaus salaattipöydän ja viiden pääruokavaihtoehdon myötä.

Yksi menun helmistä on kattava ranskalaisiin viineihin perustuva lista, jonka laadimme yhdessä Wihurin Metro-tukun Anders Pöntisen ja muutaman muun viinitukun kanssa. Vakioviinien lisäksi lista elää kausittain tuoden keväisin enemmän tarjolle rosé-, valko-, ja kuohuviinejä ja punaviinejä syksyn myötä. Kuohujuomat on hinnoiteltu mahdollisimman alas, jotta lasillinen kuplivaa ei olisi kynnyskysymys päivän piristykseksi. Mika Gehörin oma suosikki on talon samppanja, hapokas ja mineraalinen Rene Schloesser Brut Origine, jonka saa laseittain kymmenellä eurolla.

– Emme halua olla hienosteluravintola. Parasta työantia on, kun kanta-asiakkaat pysähtyvät hetkeksi kahville ja vaihdamme kuulumisia baaritiskin nurkalla. Samalla voi keskustella toiveista ja palautteista. Haluan että asiakkaan kynnys kertoa mielipiteitä ravintolasta on matalalla, olemme täällä heitä varten, Gehör tuumailee.

Vuoropäällikkö Hanna Kuronen tarjoilee asiakkaalle perinteisiä ja suosittuja Sinisimpukoita merimiehen tapaan. Kylkeen tulee tietenkin talon ranskalaiset ja aioli.

Klassinen keittiö ja ravintolan lounas on toiminnan kivijalka. Sen suolana pyörivät erilaiset teemaviikot pitkin vuotta. Etana- ja sammakonreisiviikot tuovat omat faninsa paikalle ja bliniviikoilla lisukkeina tarjoillaan Ranskasta lainattuja vaikutteita kuten ankkaa. Kaikista suosituin teemaviikko on kuitenkin syyskuusta lokakuuhun pyörivät äyriäisviikot.

– Meillä on äyriäisviikoilla luultavasti yksi Suomen laajimmista valikoimista. Emme satsaa liian erikoisiin äyriäisiin, ennemminkin kokemuksella herkuiksi valikoituneisiin tuotteisiin. Sinisimpukoiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi tuoreita hummereita, kampa- ja partaveitsisimpukoita, eri tavoin valmistettuja katkarapuja, ostereita Normandiasta ja Bretagnesta, luettelee Gehör.

Ranskalaiseen tyyliin ravintolassa nautitaan koko perheen voimin, lapsia unohtamatta. Bistro Gustafin toiveena on, että ihmiset löytäisivät ravintolan paikkana, jonne voi pistäytyä kotoisasti koska vain.

Tuttuun ja turvalliseen meininkiin ei ole näkyvillä muutosta. Kasvua on kyllä luvassa ja yrittäjähenkisellä ravintoloitsijalla on aina jotain hihan varressa.

Uusien kabinettien lisäksi suunnitteilla on laajentaa cateringpalveluita ja rakentaa ravintolalle oma leipomo. Ravintolaan on myös haussa muutama työntekijä lisää, nykyisen kahdeksan vakituisen lisäksi.

– Koen ravintolayrittäjänä, että vakituisten työpaikkojen tarjoaminen on tärkeää alalla. Se kasvattaa yrityksen me-henkeä ja vahvistaa tuotteen laadun jatkuvuutta. Yritän myös käyttää mahdollisimman hyvin suomalaisia raaka-aineita, vaikka emme olekaan lähtökohtaisesti sesonkituotteen armoilla kulkeva ravintola. Olen maitotilallisen poika ja käytännössä kasvanut heinäpellolla. Olen myös toiminut lomittajana vanhempien tilalla ja tiedän millaista pitkäjänteistä ja laadukasta työtä sillä saralla tehdään, mies miettii ja jatkaa muistelua, mistä kaikki oikein alkoi.

– Nuorena halusin leipuriksi, mutta en päässyt kouluun asti. Nyt odotan, että saamme oman leipomomme käyntiin. Ensimmäiseksi opettelen leipomaan kunnon kampanisuja, joita omat kotikylän mummot tekivät täydellisesti.

  • Wihuri_4v.svg
  • Wipak_4v.svg
  • brand-winpak.svg
  • Metrotukku_logo_sininen_uusi.svg
  • Tekninen_kauppa_4v.svg
  • Jetflite_4v.svg