
Wihuri Demo Kitchen: ideoita ja inspiraatiota
Mikä inspiroi juuri nyt, Vuoden Kokki Mikko Kaukonen?
Pohjoismaat
Pohjoismaissa tehdään Euroopan parasta ruokaa puhtaista raaka-aineista.
Netflix ja urheilu
Katson Netflixistä Narcosia ja muita kansainvälisiä sarjoja. Myös Chef’s Table kiinnostaa. Lisäksi seuraan monipuolisesti urheilua ja aivan erityisesti jääkiekkoa, jalkapalloa ja golfia.
Instagram
Saan sieltä paljon inspiraatiota keittiöön.
Ravintola
Ruotsalainen ravintola Frantzén tekee herkullista ruokaa huippuraaka-aineista, jotka ovat lähellä sydäntäni. Intiimi 23-paikkainen ravintola yhdistelee vaikutteita skandinaavisesta ja japanilaisesta keittiöstä ja sai viime vuonna kolmannen Michelin-tähtensä.
Golf
Pelaan golfia kesäisin, pidän haasteista, siellä unohtaa työkiireet ja saa olla luonnossa.

Sydänsimpukka pastaa ja tomaatti-parmesan -salaattia
Simpukat
1 kg sydänsimpukoita
3 dl valkoviiniä
5 dl vettä
Possauta valkoviini, lisää vesi ja simpukat. Keitä hetken aikaa, kunnes simpukat aukeavat ja nosta reikäkauhalla pois ja keitä liemi 2/3 osaan.
Pasta
800 g tuorespagettia (voi käyttää kuivapastaa)
400 g sydänsimpukoita
4 dl kuohukermaa
4 dl simpukkalientä
½ kpl fenkolia
1 banaanisalottisipuli
½ kpl valkosipulia
1oksaa varsiselleriä
¼ pnt timjaminlehtiä
50 g parmesania
¼ pnt lehtipersiljaa
Mustapippuria, suolaa
½ kpl sitruuna
Leikkaa kasvikset, kuullota oliiviöljyssä, lisää simpukkaliemi, kerma ja keitä puoleen. Keitä pasta ohjeen mukaan suolavedessä. Lisää pasta, simpukat ja yrtit sekä mausta suolalla ja pippurilla. Raasta päälle parmesania ja koristele rucolalla. Viimeistele sitruunamehulla
Tomaattisalaatti
300 g värillisiä tomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vaalea balsamicoa
¼ pnt basilikaa
parmesania
mustapippuria
Leikkaa tomaatit ja basilika. Mausta suolalla, sokerilla, oliiviöljyllä, balsamicolla ja mustapippurilla. Raasta päälle parmesania.

Peuratartaria ja metsäsienimuhennosta
200 g jauhettua peuranpaistia/fileetä
2 rkl pikkelöityä hopeasipulia
1 rkl pikkelöityä sinapinsiemeniä
¼ pnt timjaminlehtiä
2 rkl rypsiöljyä
sormisuolaa, mustapippuria
Sekoita ainekset ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Pikkelöity sipuli
1 kpl hopeasipulia
1 dl pikkelilientä
Leikkaa sipulit ja vakumoi pikkeliliemeen.
Pikkelöity sinapinsiemen
3 rkl sinapinsiemeniä
1l vettä
2 dl pikkelilientä
¼ pnt timjaminlehtiä
Keitä sinapinsiemeniä vedessä 15 min. ja huuhtele hyvin. Kaada pikkeliliemi sinapinsiemenien päälle.
Pikkelöityjä sieniä
½ l metsäsieniä
4 dl pikkelilientä
Kiehauta pikkeliliemi ja kaada sienten päälle.
Pikkeliliemi
1 dl väkiviinaetikkaa 2 dl sokeria 3 dl vettä Kiehauta kaikki ainekset.
Mustatorvisienimuhennos
300 g mustatorvisieniä
500 g kuohukermaa
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
50 g voita
1rkl soijaa
Kuullota voissa hienonnetut sipulit ja sienet. Lisää kerma ja keitä noin 15min. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja soijalla.

Haudutettua piikkikampelaa, kukkakaalia ja hummerikastiketta
1 piikkikampela
1rkl kuivattua sitruunaa
10% suolalientä
kalaliimaa
Fileoi piikkikampela, suolaa fileitä suolaliemessä 5min. kuivaa hyvin. Raasta sisäpinnoille kuivattua sitruunaa, lisää kalaliimaa ja aseta fileet vastakkain. Kelmuta hyvin. Kypsennä 55C höyryssä, sisälämpö 44C.
Kukkakaalipyre
400 g kukkakaalia
50 g voita
1 dl kermaa
1 dl täysmaitoa
suolaa
Leikkaa kukkakaalit, lisää ainekset kattilaan. Keitä 8min., soseuta ja mausta suolalla.
Friteerattua kukkakaalia
4 kpl kukkakaalin nuppuja
suolaa
Friteeraa kukkakaalinuput 180C rasvakeittimessä noin 1min. Leikkaa puoliksi ja suolaa.
Hummerikastike
1 dl vahvaa hummerilientä/hummerifondia
2 dl kermaa
100 g voita
½ kpl sitruunaa
suolaa
Keitä kermaa ja hummerilientä 5min. Poraa voi sekaan, mausta suolalla ja sitruunalla.
Parsakaalin nuput
Suolaa, rypsiöljyä
Raasta parsakaalin nupuista kukinto pois ja ryöppää suolavedessä minuutin ajan. Jäähdytä ja mausta suolalla ja rypsiöljyllä.

Partaveitsisimpukkaa, grillattua leipää ja aiolia
1 kg partaveitsisimpukoita
4 kpl tomaattia
200 g tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
2 rkl valkoista balsamicoa
1/6 pnt timjamia
1/6 pnt lehtipersiljaa
1/6 pnt rakuunaa
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
suolaa, mustapippuria
Kuullota leikatut kasvikset, lisää tomaattimurska, valkoviini, etikka ja keitä 5min. Lisää tomaatit kuutioina, simpukat ja leikatut yrtit. Hauduta simpukat kypsiksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Tarjoile grillatun maalaisleivän ja aiolin kanssa.