Ajankohtaista

Leed_Gold_535x300.jpg

Logistiikkakeskukselle LEED Gold -sertifikaatti

Uudelle logistiikkakeskuksellemme on myönnetty LEED Gold -ympäristösertifikaatti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta suunnittelusta ja rakentamisesta. Logistiikkakeskus on toinen LEED Gold-tason saavuttanut logistiikkarakennus Suomessa. Lue lisää

Oletko sinä Vuoden Kokki tai Vuoden Tarjoilija 2019?

Olemme pääkumppanina mukana valitsemassa uutta Vuoden Kokkia ja Vuoden Tarjoilijaa 4.–6.4.2019 Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailun hakuaika on 15.11.2018–15.1.2019. Lue lisää

VT_VK_2_haku_2019_535x300.jpg
Yhteistyokumppanit_BD.jpg

Suomen Bocuse d’Or joukkueen yhteistyökumppanit vierailulla

Suomen Bocuse d’Or joukkueen yhteistyökumppanit vierailivat tällä viikolla uudessa logistiikkakeskuksessamme Vantaan Viinikkalassa. Tällä viikolla saatiin myös tieto, että lautasannoksen raaka-aineina ovat vihannekset ja äyriäiset.

Suomi kisaa Lyonissa toisena kilpailupäivänä

Ismo Sipeläinen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkela harjoittelevat täysipäiväisesti Bocuse d’Orin finaaliin, joka pidetään Lyonissa 29.–30.1. Tänään suoritetussa arvonnassa Suomen joukkue kisaa toisena kilpailupäivänä, keskiviikkona 30. tammikuuta. Lue lisää

BDOR_torinossa_ismo ja johan 535x300px.jpg
Article_short_535x300_BB+PM.jpg

Haku Pizzamestari ja Burger Battle -kilpailuihin on alkanut

Olemme mukana valitsemassa uutta Pizzamestaria ja Suomen ensimmäistä Burgermestaria Fastfood & Café & Ravintola -messuilla maaliskuussa 2019 Helsingissä. Kilpailuihin voivat hakea ammatikseen ruokaa valmistavat kokit ja keittiömestarit. Lähde mukaan kisaamaan ja luomaan uusia trendejä! Lue lisää

R-kioski aloittaa yhteistyön Wihuri Aarnion Metro-tukun kanssa

R-kioski vastaa kaupan alan kilpailuun ja aloittaa yhteistyön Wihuri Oy Aarnion Metro-tukun kanssa. Vuonna 2019 käynnistyvä sopimus kattaa R-kioski Oy:n tuotehallinnan, varasto-, keräily- ja jakelupalvelut sekä tilausliikenteen. Lue lisää tästä

 

WAarnio_Metro_R-kioski_535x300px_ajankohtaista.jpg
Article_short_535px_barona.jpg

Tule töihin logistiikkakeskukseemme

Siirrymme itsenäiseen hankintaan ja logistiikkaan vuoden 2018 aikana. Barona etsii logistiikkatyöntekijöitä uuteen logistiikkakeskukseemme. Tutustu avoimiin työpaikkoihin tästä.

 

Ismo ja Johan neljänneksi & paras vatiannos

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela sijoittuivat neljänneksi ja voittivat parhaan vatiannoksen Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.

Wihurin Metro-tukku onnittelee Bocuse d’Or Team Finlandia neljännestä sijasta ja parhaasta vatiannoksesta Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.

Voiton vei Norja, toiseksi sijoittui Ruotsi ja kolmanneksi Tanska. Lyonin finaaliin jatkavat myös Belgia, Sveitsi, Unkari, Islanti ja Iso-Britannia.

KEKE_tunnus_kestavä_kehitys_535x300px.jpg

Edistämme kestävää kehitystä

Kansainvälistä kestävän kehityksen viikkoa vietetään 30.5.–5.6. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat osa vastuullisuusohjelmaamme ja toimenpiteet näkyvät monissa arjen teoissa, kehitysprojekteissamme sekä lähivuosien päämäärissä. Esim. Tampereen Metro-pikatukun sähkönkulutus on laskenut 20 % alkuvuoden aikana. Ennuste on, että vuositasolla se laskee noin 25 %. Tutustu vastuullisuustyöhömme

Olemme muuttaneet

Olemme muuttaneet uusiin tiloihin logistiikkakeskukseemme Vantaan Viinikkalaan.

Uusi osoitteemme on Suokallionkuja 2, 01740 Vantaa (PL 742, 01741 Vantaa).

Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet sekä verkkolaskutustiedot säilyvät ennallaan.

Metro-pikatukkujen sekä kauttalaskujen laskutustiedot säilyvät toistaiseksi ennallaan ja muutoksesta tiedotetaan myöhemmin.

Näin löydät perille

Logistiikkakeskuksen toiminnot käynnistetään vaiheittain ja asiakastoimitukset aloitetaan syksyllä. Itsenäinen hankinta ja logistiikka mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen, ja voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme entistä monipuolisempia palveluratkaisuja muuttuviin tarpeisiin. Visiomme on olla tukkukaupassa Suomen luotettavin kumppani.

Toimisto_toukokuu2018_tiedote_535x300.jpg
news_Mikko_Poikolainen_032018.jpg

Mikko Poikolainen Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun asiakkuusjohtajaksi

Mikko Poikolainen aloittaa Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun asiakkuusjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä 5.3. Mikko tulee Arlalta, jossa hän on viimeksi vastannut Arla Food Servicen toiminnasta. Aiemmin hän on työskennellyt Unilever Food Solutionsin maajohtajana sekä erilaisissa myynnin johtotehtävissä.

– Olen erittäin iloinen, että saamme Mikon joukkoomme. Hänellä on vankka kokemus liiketoiminnan johtamisesta ja asiakkuuksien pitkäjänteisestä kehittämisestä. Mikko vahvistaa osaamisellaan myös tavarantoimittajayhteistyötä oikealla hetkellä, kun aloitamme oman maahantuonnin ja logistiikan Vantaan Viinikkalan logistiikkakeskuksessa, toimialajohtaja Juha Mattila kertoo.

Myyntijohtaja Riku Nykänen vastaa Metro-pikatukkuketjumme operatiivisesta toiminnasta, alueellisten myyntipäälliköiden verkostosta sekä markkinoinnista.

Onnittelut kummallekin uusista tehtävistä ja tervetuloa taloon, Mikko!

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kisat lähenevät

Tule kannustamaan kanssamme kovatasoisia Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailijoita Gastro-messuille 15.–16.3. Torstaina kisataan finaalipaikoista ja voittajat ovat selvillä perjantaina iltapäivällä.

Tutustu tästä kokkeihin ja heidän ajatuksiinsa, mikä ruuanlaitossa viehättää.

Tutustu tästä tarjoilijoihin ja heidän ajatuksiinsa mieleen jäävästä palvelusta.

Wihurin Metro-tukku on pääkumppanina mukana kisoissa edistämässä alan arvostusta ja osaamista.

Article_short_Yhteiskuva_VK_VT_2018_535x300.jpg

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinalistit julkistettu

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen semifinalistit on julkistettu. Kummankin kilpailun 12 semifinalistia kisaavat ensin finaalipaikoista ja sen jälkeen voitosta Gastro-messuilla 15.–16. maaliskuuta. Tänä vuonna kilpailuihin oli ennätysmäärä hakijoita: Vuoden kokiksi oli 60 hakijaa ja Vuoden tarjoilijaksi 21. Kilpailijoissa on mukana sekä konkareita että uusia kasvoja. Lue lisää

Wihuri Oy amfori BSCIn jäseneksi

Wihuri Oy liittyi kansainvälisen sosiaalisen laadunvalvonnan toimintamallin, amfori BSCIn jäseneksi tämän vuoden alusta alkaen. Tuko Logisticsin kumppanina olemme noudattaneet toimintaperiaatteita jo yli kymmenen vuotta. Amfori BSCIn tavoitteena on varmistaa, että tuotteet on valmistettu sosiaalisesti ja eettisesti hyväksyttävissä tuotanto-olosuhteissa. Lue lisää vastuullisuustyöstämme.

Article_short_535px_teekeraajat_vastuullisuus.jpg

Ravintolakaupan asiakkaat tyytyväisiä Metron palvelukokemukseen

Kysyimme reilulta 800 ravintolakaupan asiakkaaltamme, millaisen palvelukokemuksen he saavat Wihurin Metro-tukussa. Saimme asiakkailtamme noin 300 arvokasta vastausta.

Asiakkaistamme 95 % kokee kokonaislaadun kiitettävänä. Heistä 85 % on sitoutuneita tai erittäin sitoutuneita asiakkuuteen ja 82 % kokee asiakkuuden antavan paljon arvoa liiketoiminnalleen.

Vapaasti annettavissa palautteissa saimme kehuja ystävällisestä palvelusta, även på svenska sekä helposta ja nopeasta tavoitettavuudesta. Asiakkaamme arvostavat yhteyshenkilöidemme asiantuntevaa otetta, paikallisen toimintaympäristön tuntemusta ja aitoa kiinnostusta asiakkaan liiketoimintaa ja sen edistämistä kohtaan. Lue lisää

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi

Suomen edustajaksi kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Bocuse d’Oriin valittiin keittiömestari Ismo Sipeläinen ravintola Finnjävelistä Helsingistä. Fiskars Campuksella järjestetyissä tasaväkisissä karsinnoissa toiseksi sijoittui Tommi Tuominen ja kolmanneksi Benjamin Frostell. Tuomaristo kehui Ismon suoritusta tasaisen varmaksi ja rauhalliseksi.

Karsintakilpailua oli saapunut seuraamaan suuri joukko alan ammattilaisia.

– Alkava Bocuse d’Or -kilpailukausi herättää yhä enemmän kiinnostusta sekä ammattilaisissa että ruuasta ja ruuanlaitosta kiinnostuneita. Suomen hyvä menestys aiemmissa kansainvälisissä kilpailuissa on selvästi lisännyt kiinnostusta. Eilinen karsinta oli odotetusti kovatasoinen. Ismo Sipeläisellä on vankka kilpailutausta, mikä näkyi suorituksessa. Ismo on mm. Vuoden Kokki 2015, myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen Wihurin Metro-tukusta kertoo.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on yksi Suomen Bocuse d'Or -joukkueen pääyhteistyökumppaneista. Lue lisää karsintakilpailuista.

article_short_bocuse_Ismo_Sipeläinen.jpg
wihuri_barona_yhteistyö.jpg

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka yhteistyöhön logistiikkakeskuksessa

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uuden logistiikkakeskuksen varastotoimintojen operoinnista.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Janne Sokajärven mukaan nyt allekirjoitetulla yhteistyösopimuksella osapuolet sitoutuvat pitkäaikaiseen strategiseen kumppanuuteen, jolla varmistetaan toimintavarmat ja kilpailukykyiset varastoprosessit.

– Barona Logistiikan pitkäaikainen kokemus ja edistyksellinen osaaminen niin vastuullisena työnantajana kuin logistiikkaprosessien osaajana tukivat päätöksentekoamme, Sokajärvi kertoo.

Vantaan Viinikkalassa tulee työskentelemään noin 150 logistiikka-alan osaajaa monipuolisissa varastotehtävissä. Lue lisää

Me teemme tulevaisuuden tukkukauppaa jo tänään

16.10.2017

Olemme tuottaneet palveluratkaisuja asiakkaillemme jo vuodesta 1901. Uusi puotimme valmistuu Vantaan Viinikkalaan keväällä 2018. Vahvistamme osaamistamme ja kehitämme tulevaisuuden tukkukauppaa yhdessä alan parhaiden ammattilaisten kanssa.

Hankintaan ja logistiikkaan ostojohtajaksi on nimitetty Jaakko Koskinen-Fallström. Hän vastaa teollisista elintarvikkeista, non food sekä alkoholi- ja panimotuotteista. Lisäksi Jaakon tehtävänä on edistää kansainvälistä hankintayhteistyötä. Projektipäälliköksi logistiikkakeskuksen käynnistykseen liittyviin projekteihin on nimitetty Raila Kosonen. Hän on mukana myös S&OP-prosessin jalkauttamisessa.

Taloushallintoon luottopäälliköksi on nimitetty Jukka Yli-Sirniö. Hän vastaa luotonvalvonnasta yhteistyössä perintää hoitavien kumppaneiden kanssa.

Myyntiä vahvistavat myyntipäällikkö Heikki Ahopelto ja palvelupäällikkö Katriina Hytönen. Heikillä on rautaista osaamista keittiöpäällikkönä useista huippuravintoloista ja hän vahvistaa Tampereen alueen ravintolakaupan asiakkuuksien haltuunottoa. Katriina on aloittanut palvelupäällikkönä asiakaspalvelun ja tukkumyyjien esimiehenä. Hänellä on myös tärkeä rooli uuden asiakaspalvelukeskuksen, monikanavaisen contact centerin kehittämisessä.

Tervetuloa mukaan rakentamaan uuden ajan tukkukauppaa!

nimitykset_Koskinen-Fallstrom_LOGO_Kosonen_Yli-Sirnio_Ahopelto_Hytonen_535x300.jpg
bocuse_patsaat.jpg

Metro ELO-säätiön kilpailutoiminnan pääkumppaniksi

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku vahvistaa hyvin sujunutta yhteistyötään ELO-säätiön kanssa ja aloittaa sen kilpailutoiminnan pääkumppanina. ELO-säätiö vastaa Bocuse d’Or Academy Finlandin valmistautumisesta maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun sekä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailujen järjestämisestä. Lue lisää tästä.

Uusi logistiikkakeskus harjakorkeudessa

Perinteikkäitä harjannostajaisia vietettiin Vantaan Viinikkalassa torstaina 14.9.

Logistiikkakeskuksen rakentaminen alkoi vuoden alussa ja muutto uusiin tiloihin tapahtuu huhtikuussa 2018. Toiminnot käynnistetään vaiheittain ja asiakastoimitukset aloitetaan syksyllä.

Logistiikkakeskuksen vesikatto saatiin valmiiksi tällä viikolla. Merkittävää rakentamisvaihetta juhlittiin perinteikkäillä harjannostajaisilla torstaina 14.9.

Kiinteistön julkisivu ja piha-alueet valmistuvat syksyn aikana. Varastotilojen talo- ja kylmätekniikan asennukset ovat parhaillaan käynnissä ja hyllyjärjestelmien rakentaminen aloitetaan ensi vuoden alkupuolella. Ensimmäisenä valmistuu pakastevarasto. Toimistotiloissa asennetaan parhaillaan väliseiniä.

Logistiikkakeskukselle haetaan rakentamisenaikaista LEED Gold-tason sertifikaattia, joka edellyttää määrättyjen, ympäristön huomioon ottavien kriteerien täyttymistä. Kiinteistön omistaa Aberdeen Asset Managementin hallinnoima kiinteistörahasto ja sen rakentaa YIT.

article_short_K3_vko43.jpg
article_short_Hävikkiviikko.jpg

Hävikin hallinta kuuluu tukkujen päivärutiineihin

08.09.2017

Hävikkiviikon 11.–17.9. tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta sekä kannustaa vähentämään ruokahävikkiä.

Aarnio on sitoutunut vähentämään ruokahävikkiä 15 % vuoteen 2020 mennessä ja ohjaamaan elintarvikekelpoisen hävikkiruuan edelleen hyödynnettäväksi paikallisille ruoka-aputoimijoille. Lue lisää

Bocuse-ehdokkaat julkistettiin

23.08.2017

Maailman parhaan kokin tittelistä, Bocuse d’Orin voitosta, kisataan 31:nnen kerran kaudella 2018–2019.

Suomi osallistuu kisaan 14:ttä kertaa ja edustajan paikasta mittelöi kolme nimekästä kokkia: ravintola Finnjävelin keittiömestari Ismo Sipeläinen Helsingistä, Brasserie l’amourin keittiömestari Benjamin Frostell Porvoosta sekä ravintoloitsija, ravintola Finnjävelin keittiöpäällikkö Tommi Tuominen Helsingistä.

Edustaja valitaan 7.11. Helsingissä Supper Fest -tapahtuman yhteydessä Helsingissä Fiskars Campuksen Showroomissa.

article_short_Bocusedor_ehdokkaat_2018.jpg
Article_short_Arvo_kokkonen_kalan_käsittelyä.jpg

Kalakaupan kumppaniksi Arvo Kokkonen Oy

09.08.2017

Kaksi perheyritystä, Wihuri Oy Aarnio ja Arvo Kokkonen Oy, tuottavat yhteistyössä parhaita kala- ja äyriäiskaupan ratkaisuja Metro-tukun asiakkaille. Yhteistyön avulla Aarnio vahvistaa asemaansa erityisesti ravintolakaupassa tärkeän tuoteryhmän, tuoreen kalan osalta. Lue lisää kalakaupan kumppanuudesta.

Kouluruokaa tarjottu Suomessa sata vuotta

09.08.2017

Kouluruokailu on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Kaikki noin 900 000 esi- ja peruskoulun oppilasta sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelijaa nauttivat maksuttoman kouluaterian. Lue lisää Suomi 100 vuotta juttusarjassamme.

article_short_lautasmalli.jpg
Suomi100v_ruokamatkailu.jpg

Ruokamatkailu on kasvava trendi

07.07.2017

Yhä useampi matkailija hakee elämyksiä ruuasta ja ruokailusta – se voi ratkaista jopa matkakohteen. Lue lisää Suomi 100 vuotta juttusarjassamme.

Asioimalla kyläkaupassa tuet lähipalveluita

05.06.2017

Valtakunnallista Kyläkauppapäivää vietetään lauantaina 10.6.

Haja-asutusalueiden ja maaseudun taajamien asukkaat ja kesäasukkaat tietävät, että kyläkauppa ei ole ”vain ruokakauppa”. Kyläkaupoissa valikoimia räätälöidään paikallisesti ja saman katon alta löytyy usein myös posti-, veikkaus-, apteekki-, ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista.

Valtakunnallinen Kyläkauppapäivä 10.6. muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Päivään osallistuu ympäri Suomen satoja pieniä myymälöitä, jotka järjestävät kukin asiakkailleen erilaista ohjelmaa ja tapahtumia kaupallaan. Kyläkauppapäivää vietetään jo seitsemättä kertaa, ja sen järjestää Päivittäistavarakauppa ry jäsenyrityksineen.

Alle 400 m² kokoiset myymälät ovat tärkeitä myymäläverkoston kattavuuden kannalta: Suomen myymälöistä noin 60 % on näitä pieniä myymälöitä. Vuonna 2015 100–399 m² myymälöitä oli Suomessa 1 413 kpl ja perinteisiä kyläkauppoja 284.

Lähde: PTY ry

Tervetuloa palvelevaan Tarmo-lähikauppaan!

Kylakauppapva_535x300px.jpg
article_short_vastuullisuus_taukotila.jpg

Edistämme kestävää kehitystä

31.05.2017

Kansainvälistä kestävän kehityksen viikkoa vietetään 30.5.–5.6. Aarnio on sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen omassa toiminnassaan. Tutustu juuri julkaistuun vastuullisuusraporttiimme, jossa kerromme Aarnion vastuullisuusohjelmasta ja toimenpiteistä.

YK:n jäsenvaltioiden yhteisesti hyväksymä maailmanlaajuinen toimintaohjelma, Agenda 2030 on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet meille kaikille. Niiden avulla halutaan poistaa köyhyys, suojella planeettaamme sekä varmistaa jokaisen ihmisen hyvinvointi. Ohjelma sisältää 17 päätavoitetta ja 169 alatavoitetta.

Aarnio on ottanut kestävän kehityksen tavoitteet osaksi vastuullisuusohjelmaansa ja ne näkyvät paitsi monissa arjen teoissa, vahvasti myös lähivuosien päämäärissä ja kehitysprojekteissamme. Toimimme asiakkaiden ja yhteisön parhaaksi, edistämme henkilöstön hyvinvointia ja kehitämme vastuullista hankintaa sekä huolehdimme ympäristövastuusta.

Vastuullisuusohjelmamme keskittyy niihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka ovat sidosryhmiemme näkökulmasta olennaisia. Vastuullisuusohjelman puitteissa uudistimme viime vuonna vastuullisen toiminnan periaatteet, jotka olemme käyneet henkilökunnan kanssa läpi keskusteluin ja koulutuksin. Lisäksi uudistimme henkilöstöstrategian, jonka pohjalta keskitymme jatkossa esimiesosaamiseen ja henkilöstön kehittämiseen.

Vastuullisuusohjelmamme etenee, ja olemme käynnistäneet laadun, ympäristön ja työterveyden- ja turvallisuuden johtamisjärjestelmän rakentamisen. Lisäksi mm. tarkennamme tuotteiden jäljitettävyyttä ja syvennämme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa sekä rakennamme uutta jakelukeskusta ympäristönäkökulmat huomioon ottaen. Tavoitteista ja etenemisestämme kerromme vastikään julkaistussa vuoden 2016 vastuullisuusraportissamme.

Logistiikkakeskuksen rakentamiselle haetaan LEED-ympäristösertifikaattia

17.05.2017

Wihuri Oy Aarnion logistiikkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Rakentamisessa noudatetaan kansainvälisen LEED-sertifiointijärjestelmän vaatimuksia, joiden avulla pyritään vähentämään ympäristökuormitusta.

Logistiikkakeskuksen rakentamisen aikaista LEED Gold-tasoa tavoitellaan muun muassa vähäpäästöisillä pintamateriaaleilla, tehokkailla vesikalusteilla ja energiatehokkuutta parantavalla lauhdelämmön talteenotolla. Rakennusmateriaalien valinnassa suositaan lähellä valmistettuja tuotteita. Logistiikkakeskuksen pihalle on tulossa myös sähköautojen latauspisteitä.

Kansainvälisessä LEED-sertifiointijärjestelmässä (Leadership in Energy and Environmental Design) arvioidaan tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Puolueettoman, kolmannen tahon myöntämä sertifikaatti osoittaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

LEED-sertifikaatteja on neljän tasoisia: Certified, Silver, Gold ja Platinum. Tasot pisteytetään ympäristöystävällisyyttä edistävien tekijöiden mukaan. Logistiikkakeskukselle tavoitellaan Gold-tason sertifiointia. LEEDin on kehittänyt ja sitä ylläpitää U.S. Green Building Council (USGBC). Sertifiointi on ollut käytössä jo lähes 20 vuotta ja tällä hetkellä projekteja on yli 160 maassa.

Kiinteistön omistaa Aberdeen Asset Managementin hallinnoima kiinteistörahasto. Sertifikaatin hakemisesta omistajan lukuun vastaa alalle erikoistunut Green Building Partners Oy.

Rakennusaikaisten ympäristöhyötyjen huomiointi vaikuttaa kiinteistön koko elinkaaren aikaiseen taloudelliseen tehokkuuteen ja arvon säilymiseen. Se näkyy myös kiinteistön käyttäjien arjessa, kun terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin on kiinnitetty erityistä huomiota.

article_short_k3_8-2017.jpg

Metro mukana Raflamessuilla

13.4.2017

Metron osastolla oli makea meno Kylpylähotelli Peurungassa 10.4. järjestetyillä Rafla 2017 -messuilla, kun maisteltavaksi tarjottiin Chocolaterie de l’Opéra -suklaista valmistettuja jälkiruokia. Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen valmisti yhdessä keittiömestari Markus Aremon kanssa suussa sulavia jälkiruokia yli 1 000 ravintola- ja keittiöalan ammattilaisille, jotka tutustuivat Metron palvelutarjontaan.

Koistisen kättenjälki näkyi – ja maistui – valkosuklaavanukkaassa, jota tarjottiin raikkaan mansikkasalaatin kera sekä lämpimässä suklaamoussessa, jonka aveciksi valikoituivat mehustetut kirsikat. Markuksen hyppysissä valmistui pralinejäätelöä.

Lasse Koistinen, avainasiakaspäällikkö Antti Leistén ja myyntipäällikkö Pasi Räisänen keskustelivat vilkkaasti asiakkaiden kanssa ja vastailivat mm. vuoden 2018 lopussa käyttöön otettavaa Aarnion logistiikkakeskusta koskeviin kysymyksiin.

– Asiakkaita kiinnosti esim. se, millaisella tuotevalikoimalla palvelemme jatkossa, Pasi Räisänen kertoo.

Vuoden Kokki -kilpailijat ostoksilla Metro-tukussa

Raflamessuilla kisattiin myös Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -titteleistä. Vuoden Kokki -kisan osallistujat kävivät yllätysostoksilla Jyväskylän Metro-tukussa, josta he hankkivat valinnaisen kasvis- tai kala-annoksen tuotteet 12 henkilölle.

– Raaka-aineiden hankinta vaati harkintaa, sillä kaikkia kerättyjä aineksia piti myös käyttää valmistuksessa tai hävikistä ropisi sakkopisteitä, Räisänen kertoo.

Vuoden Kokki -kilpailun maistelupöydässä mukana ollut Antti Leistén oli mielissään messujärjestelyistä ja tämän vuoden erityisen runsaasta kävijämäärästä.

– Olemme jatkossakin mukana, sillä tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa ja kokoaa yhteen alan ammattilaisia ympäri Suomea.

Kuva: Pasi Hakala

RAFLA_article_short.jpg
article_short_Ilkka_Lääveri.jpg

Ravintolasyömisen trendit: Ruokavalinnoilla otetaan kantaa

27.3.2017

Asiakkaita kiinnostaa ruuan alkuperä ja he ottavat kantaa omilla valinnoillaan. Lisäksi he odottavat ruokailulta yhä enemmän elämyksellisyyttä. Lue lisää trendeistä Suomi 100 vuotta juttusarjassamme.

Pizzaa Pizzamestari Davide Sindonin tapaan

17.3.2017

Suomen ensimmäiseksi Pizzamestariksi valittu Davide Sindoni valittiin kisaan mukaan Pizza Parmigiana -reseptillään. Resepti on nyt julkaistu ja jokainen voi testata omia taitojansa.

Pizza Parmigiana (kuudelle)

Taikina

1 kg jauhoja

620 g kylmää vettä

250 g taikinajuurta

25 g suolaa

30 g oliiviöljyä

Liuota taikinajuuri veteen, lisää jauhot ja vaivaa 14 minuuttia. Lisää suola ja öljy ja anna taikinan levätä 30 minuuttia. Annostele taikina palloiksi ja laita jääkaappiin 48–72 tunniksi.

Täytteet

2 nippua basilikaa

100 g paistettuja munakoisosiivuja

100 g tomaattimurskaa

80 g raastettua parmesaania

125 g mozzarellajuustoa

 

Kuva: Roni Lehti

pizzamestari_2017_davide.jpg
davide_pizza_parmesan_0027.jpg

Pizzamestari 2017 on Davide Sindoni!

10.3.2017

Davide Sindoni valittiin Suomen ensimmäiseksi Pizzamestariksi Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa Messukeskuksessa 9. maaliskuuta. Muut finalistit paremmuusjärjestyksessä olivat Jason McArdle (Ravintola Gustavo), Lotten Lindborg (Piece n Love) ja Mika Heiskanen (Kanresta Oy).

Davide Sindoni on Italiasta kotoisin oleva pizzavirtuoosi, joka työskentelee Sergio’s Ravintolassa Turussa. Tätä ennen hän on yli 10-vuotisen uransa aikana työskennellyt mm. Italiassa ja Espanjassa.

– Pizzan teon oppii vain työskentelemällä kokeneen pizzantekijän kanssa. Pizzan tekeminen vaatii lisäksi rakkautta ja kärsivällisyyttä, Sindoni iloitsee voitostaan kovatasoisessa kilpailussa.

Sindonin rakkaus on aito napolilainen pizza, jota hän työssään valmistaa neljä vuotta vanhasta taikinajuuresta.

Pizzapohja ratkaisi voiton

Tuomaristossa työskennellyt Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen kertoo, että kaikki finalistit onnistuivat ensimmäisessä pizzassaan, mutta toinen ei yltänyt laadultaan samaan. Finalistit olivat todella kovatasoisia osaajia ja voittajan ratkaisi lopulta pizzapohja. Finalistit valmistivat pohjat semifinaalien jälkeen tuomariston valvonnassa.

– Sindonin pohja oli maukas ja taidolla tehty.

Koistinen pitää kilpailua erittäin onnistuneena.

– Kaikki kilpailijat olivat tosissaan mittelöimässä Suomen ensimmäisen Pizzamestarin tittelistä. Finalisteilla oli työskentely hallussa aivan eri tavalla kuin ensimmäisenä päivänä, jota leimasi jännitys ja epäsiisteys keittiössä.

Loistava paikka Pizzamestari-kisalle

Food Camp Finland Oy:n toimitusjohtaja Riikka Kannaksen mukaan Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtuma oli onnistunut paikka lanseerata Pizzamestari-kisa Suomeen.

– Saimme paljon innostusta aikaiseksi, sillä kisaa seurasi kumpanakin päivänä iso joukko alan ammattilaisia. Myös kilpailun yhteistyökumppaneilla oli hyvä pöhinä tehdä yhdessä jotain uutta ja ainutlaatuista.

Metro-tukku onnittelee uunituoretta Pizzamestaria ja kisassa sijoittuneita sekä kaikkia kovatasoisia osallistujia! Kiitos asiakkaillemme – oli mukava tavata ja maistattaa oman keittiömestarimme Arlan kanssa yhteistyössä paistamia pizzoja!

Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy ja Metro-tukku ja HKScan. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy. Kaikkien Pizzamestari-semifinalistien pizzareseptit kuvineen julkaistaan Aromi-lehdessä huhtikuussa.

Lohjan Metro-tukku paras yhteistyökumppani

Lohjan matkailuyrittäjät palkitsivat Lohjan Metro-pikatukun parhaana yhteistyökumppanina 3.3. järjestetyssä Matkailugaalassa, jossa juhlittiin paikallisia matkailun menestyjiä jo viidettä kertaa.

Yrittäjä Mervi Leinonen Gasthaus Lohjasta kertoi, että Metro on tärkeä yhteistyökumppani monelle matkailualan toimijalle päivittäisessä arjessa. Hän kiitti perusteluissaan Metroa asiakkaiden toiveiden huomioonottamisesta ja asiantuntevasta avusta mm. juomavalikoiman toteutuksessa.

Kaupunginjohtaja Mika Sivula korosti juhlapuheessaan matkailun imagovaikutusta paikkakunnan houkuttelevuuden kannalta matkailusta saatavien tulojen rinnalla. Hän kiitti matkailusektorin yritysten yhteistyömallia ja -henkeä ja kertoi olevansa todella ylpeä Lohjan matkailun tämänhetkisestä tilasta. Lohjan matkailutulot ovat kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana yli 10 prosentin vuosivauhtia.

Parhaan yhteistyökumppanin tunnustuksen vastaanotti hallipäällikkö Krista Vainio. Vainio kertoo tunnustuksen tulleen iloisena yllätyksenä koko henkilökunnalle.

– Lohjan seudulla on paljon matkailualan yrittäjiä ja matkailu on tärkeä elinkeino. Me teemme työtä sen eteen, että he voivat keskittyä palvelemaan omia asiakkaitaan ja kasvattamaan monipuolista ja houkuttelevaa palvelutarjontaa, Vainio kertoo.

Metro-pikatukkujen ketjujohtaja Jarno Lehtimäki on mielissään matkailuyrittäjien myöntämästä tunnustuksesta.

– Tunnustus on ennen kaikkea kiitos Lohjan Metro-tukun henkilökunnan vankasta ammattitaidosta ja palvelusta, mutta osoitus myös siitä, miten olemme ketjutason koulutuksilla vahvistaneet osaamistamme ja palveluasennettamme.

Metro-tukku kiittää parhaan yhteistyökumppanin tunnustuksesta ja onnittelee Lohjan matkailun menestyjiä!

Vuoden tulokas Cafe Aurlahti

Vuoden yllättävä digitalisoituja Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Vuoden opas Jarmo Kuningas

Vuoden iloisin yritys Unkanbaari

Vuoden tapahtuma Lohjan Menneen Ajan joulumarkkinat

Paras yhteistyökumppani Metro-pikatukku

Vuoden matkailuyritys Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy

Kuva: Sari Kettunen, Metro-tukku

P3030217_580x300.jpg
artisokka-tomaattipizza_0013_535x300.jpg

Pizzamestari ratkeaa pian

9.3.2017

Pizzamestarin finaaliin Lotten Lindborg, Davide Sindoni, Jason McArdle ja Mika Heiskanen.

Kahdeksan huippuammattilaista kilpailee Suomen ensimmäisestä Pizzamestari-tittelistä Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa Messukeskuksessa 8.–9. maaliskuuta. Tule kannustamaan kilpailijoita ja samalla maistelemaan keittiömestarimme Lasse Koistisen loihtimia pizzoja yhteistyökumppanimme Arlan ständille.

Semifinalistit ovat Lotten Lindborg (Piece n Love), Jason McArdle (Ravintola Gustavo), Akseli Mäki (Tårget), Davide Sindoni (Ristorante Sergio’s), Mira Rautajoki (Pizzarium), Antti Porna (Ravintola Perho/Tenho Restobar), Jasmin Karhunen (Classic Pizza Ruka) ja Mika Heiskanen (Kanresta Oy).

Ensimmäiset kokit valloittavat kisakeittiön keskiviikkona 8.3. klo 14.15 alkaen ja finalistit ovat selvillä 16.55. Semifinalistit valmistavat kaksi erilaista pizzaa: omalla reseptillä omista raaka-aineista sekä kumppanikorin aineksista. Torstain finaalin klo 10–11.30 neljä kilpailijaa valmistaa kaksi erilaista pizzaa: kumppanikorista ja waste-tuotteista. Samanlaisia pizzoja valmistetaan kaksi kappaletta, joista toinen kuvataan ja toinen menee tuomariston maisteltavaksi ja arvioitavaksi.

Millainen on paras pizza?

Kilpailun tuomaristo arvioi pizzojen laatua, luovuutta ja toteutusta. Maku ja raaka-aineiden laatu antavat eniten pisteitä. Kukin tuomari voi antaa max 100 pistettä/pizza. Eniten pisteitä saanut kilpailija voittaa Pizzamestari 2017 -tittelin ja kilpailun pääpalkinnon, joka on opintomatka pizzan synnyinseudulle Italiaan.

- Jo tähän mennessä kiinnostus Pizzamestariin on ollut huikea; kisaan oli yli 40 kovatasoista hakijaa. Odotan jännityksellä, mitä eri tyyppisten ravintoloiden huippuammattilaiset ideoivat laadukkaista raaka-aineista, kertoo Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen, joka on arvovaltaisen tuomariston jäsen.

Muut tuomariston jäsenet ovat Eero Vottonen (keittiömestari), Nina Harlin (Aromi-lehti), Mikko Poikolainen (Arla), Tom Tapper (HKScan) ja Franco Sturiale (ravintoloitsija). Puheenjohtajana toimii mm. Olo-ravintolasta tunnettu huippukokki Pekka Terävä.

Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy ja Metro-tukku ja HKScan. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Olo säilytti Michelin-tähtensä

23.2.2017

Suomen Michelin-tähtiravintolat Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo säilyttivät tähtensä. Olon luova johtaja, Jari Vesivalo, sanoo, ettei tähti ole itsestäänselvyys.

- Tähti pitää ansaita joka päivä uudelleen – tähden säilyttäminen vuodesta 2011 onkin hieno saavutus.

Bib Gourmand -merkinnän ravintoloina jatkavat Boulevard Social, Gastrobar Emo, Farang ja Gaijin.

Michelin Nordic Guide 2017 -hotelli- ja ravintolaopas julkaistiin eilen Tukholmassa.

Onnea kaikille Michelin-maininnan saaneille!

Kuva: Jari Vesivalon taidonnäyte jälkiruuasta

160216_Olo-Ravintola_310_lowres_535x300.jpg
article_short_535px_logistiikkakeskus_havainnekuva.jpg

Logistiikkakeskuksen rakentaminen edistyy suunnitellusti

22.2.2017

Logistiikkakeskuksen perustustöitä tehdään parhaillaan. Julkisivuja aletaan pystyttää huhtikuussa.

Rakentaminen Vantaan Viinikkalassa alkoi vuoden alussa ja kiinteistö valmistuu huhtikuussa 2018. Samaan aikaan aloitetaan toimistotilojen kalustaminen sekä logistiikkatilojen varustaminen ja kylmäjärjestelmien testaaminen. Wihuri Oy Aarnion Pitäjänmäen toimihenkilöt muuttavat uusiin toimistotiloihin toukokuussa.

Kiinteistön julkisivuja aletaan pystyttää huhtikuussa. Rakennus on ulkoapäin valmis syksyllä. Kiinteistö on kaksikerroksinen toimistotilojen kohdalla, muu tila on korkeata tilaa. Toimistotiloihin kuljetaan pihan yli tulevaa kävelyputkea pitkin, jolloin jalankulkijat ja autot eivät turvallisuussyistä kohtaa toisiaan.

Logistiikkakeskus toimii läpivirtausmallilla, jossa saapuvat ja lähtevät tavarat toimitetaan rakennuksen eri puolilta. Läpivirtausmalli on joustava ja estää ruuhkautumisen. Rakennus on kooltaan noin 25 000 neliötä, mikä vastaa ulkomitoiltaan kahta jalkapallokenttää.

Matkalla kohti tulevaisuuden tukkukauppaa

21.2.2017

Wihuri Oy Aarnion / Metro-tukun ostotoiminnot organisoituivat uudelleen vuoden 2017 alusta. Uusi yksikkö on hankinta ja logistiikka, jonka toiminnasta ja kehittämisestä vastaa hankinta- ja logistiikkajohtajaksi nimitetty Janne Sokajärvi. Hän on myös Wihuri Oy Aarnion johtoryhmän jäsen.

Jani Aholaakko on nimitetty kuljetuspäälliköksi. Hän vastaa sekä koti- että kansainvälisistä kuljetustoiminnoista. Elina Mattsson on nimitetty toimitusketjunpäälliköksi. Hänen vastuullaan ovat volyymisuunnittelu- ja varastotäydennystoiminnot sekä tukkutäydennys. Tuoteryhmäpäälliköiksi on nimitetty Emilia Santavuori (teolliset elintarvikkeet), Kati Kuossari (pakasteet) ja Leena Laurikainen (non food). Tiia Vainio on nimitetty tuotelaatupäälliköksi. Hän vastaa tuotteiden vastuullisesta hankinnasta, tuoteturvallisuudesta ja -laadusta, lainmukaisuudesta sekä omavalvonnasta.

Tulevaisuuden tukkukaupan laatu- ja riskienhallintapäälliköksi on nimitetty Petri Laurila, joka vastaa riskienhallinnan, turvallisuusasioiden ja laatujärjestelmien kehittämisestä. Kehityspäällikkö Kalle Wahlström vastaa asiakaspalvelun kehittämisestä. Hän kuuluu myynnin johtoryhmään ja toimii myös asiakastiedon palvelualueen esimiehenä.

Hlosto_Nimitykset_2017_02.jpg
Article_Pizzamestari_2017_semifinalistit.jpg

Pizzamestari 2017 lähestyy

13.2.2017

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa Fastfood & Café & Ravintola ammattitapahtumassa Messukeskuksessa. Tutustu semifinalisteihin.

Akseli on taidokas pizzakokki, joka työskentelee Turun Aurajoen rannassa sijaitsevassa Tårget-ravintolassa. Ravintola-alan töihin hän hurahti 15-vuotiaana; nyt sydäntä vie pizza. Innostus kilpailemiseen alkoi jo koulujen Taitaja-kisoista, minkä jälkeen määrätietoinen kokki on osallistunut moniin kilpailuihin.

Antti on Ravintola Perhon vuoromestari, joka toimii myös kokkiopiskelijoiden kilpailuvalmentajana. Ennen Perhoa hän on työskennellyt kymmenisen vuotta erityyppisissä ravintoloissa ympäri Helsinkiä.

– Urani alussa työskentelin pizzanpaistajana ja halusin kokeilla, ovatko vanhat taidot vielä tallella, Antti kertoo.

Davide on Turussa työskentelevä italialainen pizzataituri. Hän on yli 10-vuotisen uransa aikana työskennellyt mm. Italiassa ja Espanjassa. Vuonna 2013 Davide kouluttautui pizzan ammattilaiseksi, Pizzaioloksi, ja syventyi hiivataikinan maailmaan. Hän on myös erikoistunut gluteenittoman taikinan ja aidon napolilaisen pizzan tekoon.

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Jason työskentelee vastaavana pizzakokkina ravintola Gustavossa, Turussa. Jason kunnioittaa vanhoja perinteitä, mutta kokeilee myös uusia tekniikoita ja raaka-aineita.

– Aito napolilainen pizza on intohimoni, mutta käytän mielikuvitustani saadakseni pizzaan seikkailumielisyyttä.

Rakkaus ruuanlaittoon vei Lottenin mainosmaailmasta ravintoloitsijaksi. Ammatikseen ruuan parissa häärääminen on vaatinut paljon töitä ja jonkin verran tuuriakin. Catering, kesäiset pop up -ravintolat ja onnistumiset kokkikilpailuissa antoivat uskoa, ja nyt Lottenilla on trendikäs ja menestyvä ravintola Piece 'n' Love Pizza Helsingissä.

Mika työskentelee keittiötoimenpäällikkönä Kanrestassa. Pitkän työuransa aikana Mika on valmistanut vain muutamia pizzoja. Kotona aidossa italialaisessa, puulämmitteisessä uunissa pizzoja on valmistunut senkin edestä 13 vuoden aikana.

– On aika tuoda pizza aivan uudelle levelille. Tuoreet, raikkaat raaka-aineet ja valmistus kuin Michelin-ravintolassa on pizzan kirkas tulevaisuus.

Mira työskentelee ravintolapäällikkönä Kluuvin Pizzariumissa. Hän on työskennellyt alalla 14 vuotta. Italialainen ruokakulttuuri vei hänen sydämensä jo opiskeluaikana Italiassa.

– On mahtavaa päästä tuottamaan ihmisille makuelämyksiä ja olla osana palapizzan Suomen valloitusta, Mira sanoo.

Jasmin toimii Classic Pizzan keittiövastaavana Rukalla. Raaka-aineiden laatu on Jasminille ensisijaisen tärkeää ja hän haluaa tehdä asiakkaalle jokaisesta ravintolakäynnistä elämyksen. Omaa ammattitaitoaan hän haastaa jatkuvasti.

– Onnistumisen tunne syntyy, kun näkee oman työnsä jäljen ja voi olla siitä ylpeä.

Onneksi olkoon PRO-palkitut 2017!

2.2.2017

Metro onnittelee PRO-palkittuja yhteistyökumppaneitaan:

Vuoden ravintolakokki:

Hannes Tolvanen, Ravintola Werneri, Helsinki

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari:

Ilkka Lääveri, Ravintola Emo, Helsinki

Baarimestari:

Ville Liikanen, Hotel Kämp, Helsinki

Yrittäjä:

Kati ja Sami Häkkinen, Antti Hietanen ja Esa Mehtäjärvi, Ravintola Roux, Lahti

Amattikeittiön työntekijä:

Miia Leiviskä, Siilinjärven kunta/Haaparinteen päiväkoti, Toivala

Ammattilaisten kanssa on ilo työskennellä!

Horeca-ammattilaiset kisaavat tunnustuspalkinnoista vuosittain, ja ehdokkuutta voivat esittää vaikkapa työkaverit tai yhteistyökumppanit. PRO-tunnustuksen saa henkilö, joka tekee työtään huippu asenteella. PRO-palkinnot jaettiin jo 15:nnen kerran.

Kuvat: Eero Kokko/Aromi-lehti

tiedote_pro_palkitut.jpg
Article_short_Bocuse_kuudes_sija.jpg

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kuudenneksi Lyonissa

26.1.2017

Eero Vottonen ja Miikka Manninen sijoittuivat kuudenneksi eilen päättyneessä Bocuse d’Or -kisassa Lyonissa.

Bocuse d’Or Teamin Eero Vottonen oli tyytyväinen tiiminsä onnistuneeseen kisasuoritukseen, mutta pettynyt kuudenteen sijaan.

- Yksi nukuttu yö ei ole laimentanut pettymystä, joka eilinen sijoituksemme oli. Tosiasia kuitenkin on ettemme olisi voineet tehdä mitään paremmin, joten jossiteltavaa ei ole, Vottonen kertoo.

Vottonen kiittää lähintä tiimiään, ennen kaikkea Miikka Mannista, joka on jaksanut puurtaa pitkiä päiviä hyvällä asenteella.

Lyonissa oli ennätysmäärä, noin satapäinen suomalaisyleisö kannustamassa Suomen joukkuetta. Kisaan kuuluu, että yleisö kannustaa omaa joukkuettaan varsin äänekkäästi, ja nyt myös Suomi-huudot erottautuivat selkeästi.

Kisan voiton vei USA, toisen sijan Norja ja kolmanneksi tuli Islanti. Suomen edelle sijoittuivat vielä Unkari ja Ranska.

Suomen joukkue on osallistunut Bocuse d’Or -kilpailuun sen alusta, vuodesta 1987 lähtien. Loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina finaalipaikoista kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuissa.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010. Olemme ylpeitä Eero Vottosen ja Miikka Mannisen huippuosaamisesta ja heidän tekemästään upeasta työstä Suomen ja suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuuden edistämiseksi.

Eerolla ja Miikalla nappisuoritus Lyonissa!

Eero Vottonen ja Miikka Manninen onnistuivat omassa suorituksessaan Bocuse d’Orin ensimmäisenä kisapäivänä.

Bocuse d’Or Team Finlandin kisakeittiössä Lyonissa oli hyvä fiilis tiistain finaalin jälkeen. Eero Vottonen ja Miikka Manninen onnistuivat suorituksessaan: kaikki meni nappiin!

Tulokset selviävät tänä iltana kello 19 alkavassa palkintojenjakotilaisuudessa.

Vottosen ja Mannisen yhteistyö on hioutunut kahden vuoden projektin päivittäisissä treeneissä ja jo käydyissä kilpailuissa, Bocusen Euroopan osakilpailussa ja Global Chef Challengessa, josta parivaljakko nappasi voiton.

- Miikalla on asenne kohdallaan; hän ei koskaan valita mistään. Miikka on yhteistyön aikana saanut varmuutta tekemiseen, Vottonen sanoo.

Vottosen mukaan Miikalla on valmiudet kehittyä entisestään, kunhan hän rohkeasti kokeilee ja vie ideoitaan eteenpäin. Manninen vastaa diplomaattisesti arvostavansa Vottosen vaativaa otetta.

- Hän on hyvä opettaja – ja jaksaa neuvoa joka tilanteessa.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010.

Article_Bocuse_esillelaitto.jpg
Article_short_Bocuse_Lyon2017_vegaaniannos.jpg

Eero ja Miikka Bocuse-finaalissa Lyonissa!

Bocuse d’Or Team Finlandin Eero Vottonen assistenttinaan Miikka Manninen aloittivat oman suorituksensa tiistaiaamuna kello 9.20 (Suomen aikaa) Bocuse d'Or -finaalissa. Lautaselta tarjottavat vegaaniannokset valmistuvat 14.20 ja lihavati 14.55.

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kisaavat ensimmäisen finaalipäivän kolmantena joukkueena. Finaali on kaksipäiväinen ja siihen osallistuu 24 joukkuetta.

Ensimmäisen kerran Bocuse d’Orin 30-vuotisessa historiassa kilpailijat valmistavat vegaaniannoksen. Pääraaka-aineena Eero Vottonen käyttää omiin suosikkeihinsa lukeutuvaa maa-artisokkaa.

– Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni. Lähtökohtana ovat maanläheiset, juurevat raaka-aineet – juurekset ja viljat. Niitä korostan suomalaisen luonnon mauilla: herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Annoksen aromit ovat rehellisiä, voimakkaita ja muhevia, Vottonen kertoo vegaaniannoksesta.

Vadilta tarjoiltavan ruuan pääraaka-aineina ovat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri. Annoksessa maistuu suomalainen metsä: kuusi, mänty ja sienet sekä katajainen savu.

Eero Vottosen vegaaniannos

Maa-artisokkamosaiikki maustettuna suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä; paahdettua keltajuurta; sipulia, omenaa ja poltettua salottisipulia; rapea maa-artisokkakroketti; tattihyytelöä; viinietikalla maustettua omenaa; pikkelöityä kuusenkerkkää ja paahdettua viljaa. Kastikkeena kuusiöljyllä maustettu sipuli-herkkutattiliemi.

Eero Vottosen vatiannos

Kuusella ja nuorella männyllä maustettua Bressen kanaa, mustaa tryffeliä ja metsäsieniä; katajasavustettua hummeria, voita ja rakuunaa; keltajuurta, kanannahkaa ja omenaviinietikkaa; sipulia, omenaa, selleriä ja sinappia sekä maa-artisokkatartalettia tryffelillä, maa-artisokkakermalla ja rapealla viljalla. Kastikkeena hummerilla, kananrasvalla ja sitruunatimjamilla maustettu paahdettu kanaliemi sekä valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu kanakerma.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010.

Pizzamestari-semifinalistit on julkistettu!

9.1.2017

Suomen ensimmäisestä Pizzamestari-tittelistä kisataan maaliskuussa Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa.

Pizzamestari-semifinalistit ovat:

Lotten Lindborg, Piece n Love, Helsinki

Jason McArdle, Ravintola Gustavo, Turku

Akseli Mäki, Tårget, Turku

Davide Sindoni, Ristorante Sergio's, Turku

Mira Rautajoki, Pizzarium, Helsinki

Antti Porna, Ravintola Perho/Tenho Restobar, Helsinki

Jasmin Karhunen, Classic Pizza, Ruka

Mika Heiskanen, Kanresta Oy, Helsinki

Tuomariston puheenjohtajan Pekka Terävän mukaan kovatasoisia hakemuksia keittiöpäälliköiltä ja kokeilta tuli lähes 50 ympäri Suomea. Semifinalistit valittiin hakijoiden lähettämien kilpailureseptien ja kuvien perusteella. Kilpailun tuomaristossa Metroa edustaa myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen.

Semifinalistit valmistavat tuomariston valvonnassa kaksi erilaista pizzaa: omalla reseptillä ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista. Neljä parasta jatkaa finaaliin, jossa he valmistavat pizzat kumppanikorin raaka-aineista sekä waste -korista.

Pizzamestarin pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy, HKScan ja Metro-tukku. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Pizzamestari_tammikuu2017.jpg
vastuullisuus_535x300.jpg

Vastuullisesti vuoteen 2017

30.12.2016

Olemme uudistaneet hankintaa, ympäristövastuuta ja henkilöstön hyvinvointia ohjaavat vastuullisuuden toimintaperiaatteet. Vastuullisuusperiaatteet hyväksyttiin Aarnion johtoryhmässä syyskuussa 2016. Jokainen Aarnion työntekijä on sitoutunut vastuullisuusperiaatteisiin. Periaatteet on käyty läpi kaikissa työyksiköissä ja niistä on keskusteltu sekä omien tehtävien että koko yrityksen näkökulmasta.

Aarnio toimii vastuullisesti asiakkaiden ja yhteisön parhaaksi varmistamalla toiminnan jatkuvuuden ja kannattavuuden. Vastuullinen toimintamalli perustuu Wihurin uudistettuihin eettisiin toimintaperiaatteisiin (Code of Conduct), voimassa olevaan lainsäädäntöön ja hyviin kauppatapoihin. Nämä toimintaperiaatteet yhdessä Wihurin arvojen kanssa muodostavat perustan kaikille toiminnoillemme ja käytännöillemme. Konsernin periaatteissa luodaan yleiset linjaukset vastuulliselle ja eettiselle liiketoiminnalle ja Aarnion omissa linjauksissa tarkennetaan toimintamme kannalta keskeisiä toimintamalleja. Edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme sitoutumista periaatteisiimme.

Tutustu Aarnion vastuullisen toiminnan periaatteisiin.

Bocusen finaalissa vegaaniannos

Metron yhteistyökumppanit Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat luvatusti keskiviikkona 30. marraskuuta tiedon Bocuse d’Or -finaalin lautasannoksen raaka-aineista. Lyonissa valmistetaan ensimmäistä kertaa kisan historiassa täysin vegaaninen annos. Kilpailijat valitsevat raaka-aineet pääsponsorin 146 tuotteen valikoimasta ja valmistavat niistä omien mieltymysten mukaan lämpimän, kylmän tai yhdistelmäannoksen. Kilpailijat voivat halutessaan käyttää myös kahta kansallista raaka-ainetta.

- Veikkasin lautasannoksen raaka-aineeksi lohta tai haukea. Meillä on edessä melkoinen haaste työstää vegaaniannos niin että pääsemme pikaisesti kellottamaan annosten valmistamiseen käytettävää aikaa ja optimoimaan työvaiheet, Eero Vottonen kertoo.

Vottonen ja Manninen kisaavat maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa finaalin ensimmäisenä kisapäivänä 24. tammikuuta Ranskan Lyonissa. Kisan vatiannoksen raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset. Vottonen valmistaa kanan kanssa eurooppalaista hummeria.

Metro ja Bocuse d’Or Team Finland yhteistyössä yli 10 vuotta

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010 aiempien kilpailijoiden Matti Jämsénin ja Mika Palosen kanssa. Bocuse d’Or -kilpailussa 2014–2015 Vottonen valmensi ja Manninen avusti Jämsénin joukkuetta, joka ylsi tähän mennessä Suomen parhaaseen sijoitukseen neljänneksi. Vottosen joukkueen johtajana toimii Sami Rekola. Pekka Terävä toimii kolmatta kautta Suomen joukkueen presidenttinä ja kuuluu myös kilpailun tuomaristoon.

Suomen joukkue on osallistunut perustajansa, ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimettyyn kilpailuun sen alusta, vuodesta 1987 lähtien. Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina finaalipaikoista kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuissa. Euroopan osakilpailussa Budapestissa Vottonen ja Manninen sijoittuivat kuudenneksi. Syyskuussa he voittivat Global Chefs Challenge -kilpailun Kreikassa.

article_short_bocuse12-2016.jpg

Wihurille uusi logistiikkakeskus Vantaalle

Etsimme nyt joukkoomme lisää osaajia

Tulevaisuuden logistiikkakeskus tarvitsee uusia osaajia. Liity jo nyt joukkoomme palvelemaan kasvavaa asiakaskuntaamme. Lue lisää avoimista työpaikoista.

Wihuri ja YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen Wihuri Oy Aarnion käyttöön tulevan uuden logistiikkakeskuksen toteuttamisesta. Laajuudeltaan noin 25 000 m2:n toimisto- ja logistiikkakeskus tullaan rakentamaan K3:n yritysalueelle Vantaan Viinikkalaan, Kehä III:n ja lentokentän läheisyyteen. Tilat tullaan ottamaan käyttöön vuoden 2018 lopulla, jolloin nykyisellään Tuko Logisticsilla ja Finnfrostilla tapahtuva logistiikka siirtyy vaiheittain uuteen keskukseen.

”Uusi logistiikkakeskuksemme edustaa modernia, lämpötilasäädeltyä läpivirtausmallia, joka mahdollistaa asiakkaidemme entistä tehokkaamman ja laadukkaamman palvelun. Keskukseen tullaan rakentamaan noin 2 500 m2:n toimistotilat, joihin siirtyvät pääkaupunkiseudulla työskentelevät toimihenkilömme, pikatukkujen henkilökuntaa lukuun ottamatta”, Wihuri Oy Aarnion toimialajohtaja Juha Mattila toteaa.

”Yhteistyö kahden yli satavuotiaan yrityksen, Wihurin ja YIT:n, välillä on sujunut hienosti. Hanke jatkaa Wihurin pitkää tarinaa päivittäistavaratukkurina ja täydentää hienosti YIT:n kehittämää laajaa K3:n työpaikka-aluetta”, kommentoi Heikki Lähdesniemi, YIT:n Logistiikkarakentamisen hankekehityspäällikkö.

Tarvittaessa lisätietoja antavat:
Juha Mattila, Wihuri Oy Aarnio, puh. 020 510 6320, juha.mattila@wihuri.fi
Heikki Lähdesniemi, YIT Rakennus Oy, puh. 040 7110 266, heikki.lahdesniemi@yit.fi

Haluatko tarjota tuotteita tai palveluita Wihuri Oy Aarnion K3-hankkeeseen - täytä Tuote- ja palveluntoimittajakysely

Nyt valitaan Suomen Pizzamestari 2017

20.10.2016

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa 2017.

Suomen ensimmäisen Pizzamestarin etsintä on käynnistynyt. Kilpailu huipentuu ensi vuoden maaliskuussa Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa järjestettäviin finaaleihin. Jos olet ammatikseen ruokaa valmistava kokki tai keittiömestari ja tunnet paloa pizzojen rakentamiseen, tämä on tilaisuutesi.

Semifinaaliin tuomaristo valitsee kahdeksan kilpailijaa heidän lähettämiensä pizzareseptien ja kuvien perusteella. Finaaliin jatkaa neljä parasta. Kilpailijoilla on viisi minuuttia aikaa valmistautua ja pizzan on oltava valmis 10 minuutissa. Semifinaaliin kilpailijat tuovat omat pizzapohjat ja valmistavat pizzan sekä oma reseptin että yhteistyökumppaneiden valitsemista aineksista.

Finaaliin jatkavat valmistavat seuraavan kilpailupäivän pizzapohjat tuomariston valvonnassa. Ensimmäinen pizza tehdään kumppanikorin ja toinen waste-korin aineksista. Kumppanikorin raaka-aineet ovat kilpailijoiden tiedossa jo etukäteen, mutta waste-kori on yllätys.

Tuomaristo arvostelee pizzojen laatua, luovuutta ja toteutusta. Eniten pisteitä saa mausta ja raaka-aineiden laadusta. Tuomaristo on koottu alan ammattilaisista ja kilpailun yhteistyökumppaneista. Puheenjohtajana toimii huippukokki Pekka Terävä.

Suomeen kilpailu rantautui Ruotsista, jossa mestaruudesta on kisattu jo muutamana vuonna. Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy, HKScan ja Metro-tukku. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Hyvän ruuan ystävänä Metro haluaa nostaa pizzan arvostusta ja tehdä siitä entistäkin maukkaampaa tuomalla esiin monipuolisten ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitys.

Ilmoittaudu kilpailuun 10.12.2016 mennessä osoitteessa pizzamestari.fi.

Pizzamestari2017_535x150px.jpg
Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi apurahoja

17.10.2016

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi apurahoina historiansa suurimman summan 11,5 miljoonaa euroa.

Merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja rouva Jenny Wihurin vuonna 1942 perustaman rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea suomalaista henkistä ja taloudellista viljelyä. Tänä vuonna, 9. lokakuuta apuraha myönnettiin 492 hakijalle, josta 381 oli yksityishenkilöitä tai työryhmiä ja 111 yhteisöä.

Suurimmat saajat olivat Kansallisgalleria, Wihurin tutkimuslaitos, Turun yliopiston Wihurin fysiikantutkimuslaboratorio, Suomen Meripelastusseura, Aseman lapset ja Crisis Management Initiative (CMI).

Kansallisgallerian säätiöpääomakeräykseen myönnetyllä miljoonan euron lahjoituksella tuetaan Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon toimintaa, valtion taidekokoelman kartuttamista sekä taiteen tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myöntää vuosittain apurahoja ja palkintoja tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseksi. Suomalaiseen sydän- ja verisuonitautien perustutkimukseen keskittynyt Wihurin tutkimuslaitos ja Rovaniemen taidemuseoon lahjoitettu kuvataidekokoelma ovat Jenny ja Antti Wihurin rahaston pitkäikäisimpiä ja edelleen toiminnassa olevia hankkeita. Rahasto on 74-vuotisen historian aikana myöntänyt apurahoja nykyrahassa yhteensä 284,8 miljoonaa euroa.

Eero & Miikka Global Chefs voittoon!

29.9.2016

Onnea Eero & Miikka, voitto Global Chefs Challenge -kisassa!

Eero Vottonen ja Miikka Manninen voittivat Global Chefs Challenge kisan Kreikan Thessalonikissa tiistaina 27.9. Kisassa mittelöi 20 maailman parasta kokkia. Mahtava etappi matkalla Bocuse d’Or finaaliin ensi vuoden tammikuussa.

Kuva: Sampo Kantele

tiedote_global_chef_Vottonen.jpg
article_short_535x300px_Kokkola_buffet.jpg

Kokkolan uusi Metro-pikatukku on avattu

15.9.2016

Uusi Metro-pikatukku avattiin Kokkolassa torstaina 15.9. samalla tontilla kuin tähän asti toiminut tukku. Kokkolassa Metro on toiminut jo 1960-luvulta lähtien. Uudessa, modernissa Metro-tukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan.

Uusi pikatukku sai merkittävästi lisää kylmä- ja pakastehuonetilaa. Energiatehokkuus huomioitiin niin koneissa kuin valaistuksessa. Yleisvalaistus on toteutettu kokonaan LED-valaisimilla ja kylmälaitteet käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia, CO2, joka ei ole haitallinen otsonikerrokselle, ja jonka vaikutus kasvihuoneilmiöön on vähäinen.

Urakoitsijoina ja suunnittelijoina ovat toimineet paikalliset yritykset Kokkolasta ja lähiympäristöstä.

Wihuri Oy Aarnio on tehnyt useita pitkän tähtäimen investointeja uusiin ja uusittuihin pikatukkuihin viime vuosina. Toukokuussa avattiin Kuopion uudistettu Metro-tukku ja viime vuonna avattiin kokonaan uusi tukku Lappeenrannassa.

Kokkolan Metro-pikatukku palvelee osoitteessa Patamäentie 1, ma–pe 7–17 ja la 9–13.

Tervetuloa ostoksille!

 

Kuva: Tomi Hirvinen

Metron uudet ammattilaiset palveluksessasi

16.8.2016

Metro vahvistaa entisestään osaamistaan horeca-sektorilla palkkaamalla uusia alan ammattilaisia joukkoonsa.

Mikko Harju on nimitetty 30.5. alkaen myyntipäälliköksi ravintolakaupan tiimiin vastuualueenaan pääkaupunkiseutu. Mikon asemapaikka on Helsingissä, Pitäjänmäessä. Mikolla on monipuolinen kokemus ravintola-alalta. Hän on toiminut mm. keittiöpäällikkönä ja ravintolatoimenjohtajana sekä viimeksi ravintoloiden henkilöstövuokrauksen parissa.
Sami Riikonen on nimitetty 6.6. alkaen myyntipäälliköksi ravintolakaupan tiimiin vastuualueenaan Varsinais-Suomi. Samin asemapaikka on Turussa. Samilla on pitkä kokemus ravintola-alalta. Hän on toiminut mm. hovimestarina ja keittiöpäällikkönä.
Jyri Hänninen on nimitetty 1.9. alkaen valikoimapäälliköksi tuotehallintaan. Jyrin vastuualueeseen kuuluu valikoimien kehittäminen eri asiakkuuksien tarpeisiin, pääpaino ravintolakaupan ja julkishallinnon asiakkuuksissa. Jyrillä on vahva horeca-tausta. Hän siirtyy meille Atria Suomi Oy:n tuotekehityspäällikön tehtävästä.

article_short_nimitykset_Harju_Riikonen_Hänninen_uusi.jpg
Kokkola julkisivu_versio1_535x300px.jpg

Uusi Metro-tukku Kokkolaan

1.7.2016

Kokkolassa avataan uusi Metro-tukku 15.9.

Uusi Metro-tukku avataan Kokkolassa 15.9. samalla tontilla tähän asti toimineen tukun vieressä.

Uudessa tukussa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ostamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan.

Päivittäistavarakaupan pitkäaikaisena toimijana meille on tärkeätä toimia vastuullisesti joka päivä. Uudisrakentamisessa ja remonteissa tämä näkyy energiatehokkaina ratkaisuina mm. valaistuksessa ja kylmälaitteissa.

 

Bocuse d’Or finaali: Bressen kanaa ja äyriäisiä

1.7.2016

Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat tiedon Bocuse d’Or finaalin pakollisista raaka-aineista: Lyonissa valmistetaan Bressen kanaa ja äyriäisiä.

Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat tiedon Bocuse d’Or finaalin pakollisista raaka-aineista: lihavadille valmistetaan Bressen kanaa ja äyriäisiä. Lyonissa tammikuussa 2017 pidettävän 30-vuotisjuhlakilpailun raaka-aineet ovat samat kuin millä kilpailu aikoinaan starttasi.

Vottonen kertoo, että lihavadin ainekset ilmoitettiin odotettua aiemmin. Treenaamaan kaksikko pääsee vasta lokakuun alussa Kreikassa käytävän Global Chef -kilpailun jälkeen.

- Kanan ja äyriäisten yhdistäminen on mieluisaa, Eero Vottonen sanoo.

Article_short_535px_bocuse1987.jpg

Onneksi olkoon Eero & Miikka!

11.5.2016

Eero Vottonen ja Miikka Manninen sijoittuivat kuudenneksi Bocuse d'Or Euroopan osakilpailussa Budapestissa ja jatkavat loppukilpailuun Lyoniin 2017.

 

Bocuse d'Or Finland Eero Vottonen ja Miikka Manninen kilpailivat ensimmäisenä kisapäivänä tiistaina 10.5. Kilpailupäivä ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan, mutta Vottonen ja Manninen hallitsivat tilanteen ja suoritus valmistui ajallaan ja annokset onnistuivat erinomaisesti. Joukkueen tavoite, palkintosija, jäi kuitenkin tällä kertaa saavuttamatta.

- Ei voi sanoa, että koko suorituksemme olisi ollut täydellinen, mutta kaikki ruoka saatiin esiin juuri sellaisena kuin oli tarkoitus ja laatu oli sitä, mitä sen pitikin. Lyoniin lähdemme haastajan asemasta erinomaisella mielellä ja tavoitteenamme on tietenkin korkein sijoitus, Eero Vottonen kertoo.

Euroopan osakilpailun voitti isäntämaa Unkari, toiseksi tuli Norja ja kolmanneksi Ruotsi.

Article_short_535px_Tuomaristo_työssään.jpg

Bocuse d’Or Budapestissa

11.5.2016

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kisasivat eilen Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Budapestissa. Sijoitus ratkeaa tänään.

Suomen Bocuse d’Or -edustajat Eero Vottonen ja Miikka Manninen selviytyivät hienosti eilisestä kisapäivästä Budapestissa. Euroopan osakilpailusta jatkoon menevät joukkueet ratkeavat tänään.

Vottonen ja Manninen valmistivat sekä kala-annokset että lihavadin tuomariston arvosteltaviksi sellaisina kuin etukäteen oli suunniteltu ja ajoissa, 5 tunnissa ja 35 minuutissa. Pientä ylimääräistä jännitystä ja järjestelyä kisaan toi tuomareiden tiukentunut linja keittiön ulkopuolella säilytettävien tarvikkeiden suhteen. Kaksikko hoiti tilanteen rautaisella ammattitaidolla eikä jännitys välittynyt kisakatsomoon saatikka tuomaristoon.

Kala-annoksen sterletti sai Vottosen hyppysissä seurakseen aromaattisen kuningasravun sekä fenkolia. Lisäksi lautaselle nostettiin sterlettiä kuivattujen tillinkukintojen ja merilevän kera sekä savustettua valkuaista, keltuaisemulsiota ja kaviaaria. Suomalaisuus maistui hapanleipätaikinasta tehdyn kuoren sisällä olevassa savustetussa kalassa sekä piimäherasta valmistetussa kaviaarilla ja piparjuurella maustetussa kastikkeessa.

Annoksen kasvislisukkeen raaka-aineet kilpailijat saivat valita vasta kisapäivää edeltävänä iltana yhteiseltä raaka-ainetorilta. Vottonen valitsi valkoista parsaa ja kukkakaalia, josta hän valmisti Mannisen kanssa rakuunan ja fenkolin kanssa kypsennettyä parsaa ja kuivatulla tillinkukalla maustettua kukkakaalia. Annokseen piti yllätysraaka-aineena sisällyttää myös rakuuna.

Lihavadin kruunasi saksanhirven paisti ja potka katajanmarjoilla, kylmäsavustetulla peuran sydämellä ja rosmariinilla. Saksanhirven fileetä maustoi tryffeli ja savustettu poron luuydin. Kastikkeessa maistuivat kuusen ja männyn kerkät. Lisukkeena Vottonen ja Manninen tarjosivat koivuviinietikassa keitettyä, valkosipulilla ja karhunlaukalla täytettyä sipulia sekä maa-artisokka-fenkoli-omenakroketteja. Viimeistelijöinä toimivat kokonaisena poltetut tryffelivoilla maustetut kevätkaalit, friteeratut savoijinkaalin lehdet sekä kaalinversoista tehdyt tryffeliemulsiolla maustetut kimput.

Bocuse Team Finlandilla hyvä fiilis

08.03.2016

Eero Vottonen ja Miikka Manninen ovat saaneet tavoittelemaansa makua ja ulkonäköä Budapestin kisa-annoksiin. Seuraavaksi he treenaavat, että annokset valmistuvat kilpailussa annetuissa määräajoissa.

Bocuse Team Finlandin, Eero Vottosen ja Miikka Mannisen, valmistautuminen Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailuun Budapestiin toukokuussa on hyvällä mallilla. Koko joukkue on Vottosen komennuksessa harjoitellut määrätietoisesti 5–7 päivää viikossa, ja fiilis on hyvä. Joukkuetta täydentävät Perhon opiskelijat Tiina Rasmussen, Clara Keh ja Kaisla Keimala.

- Olen tyytyväinen annosten rakenteeseen ja ulkonäköön. Myös Budapestin pakollisiin raaka-aineisiin, saksanhirven takaneljännekseen, sterlettiin ja kultaiseen kaviaariin on saatu tavoiteltua makua, kokki Eero Vottonen kertoo.

Jossain vaiheessa annosten kehittelylle on laitettava piste ja siirryttävä kilpailemaan aikaa vastaan. Kala-annoksen valmistamiselle on aikaa viisi tuntia ja lihalle viisi tuntia 35 minuuttia.

- Maaliskuun puolessa välissä alamme viimeistellä aikataulutusta. Perhon harjoituskeittiö vastaa toiminnoiltaan ja sijoittelultaan täysin Budapestissa käytössä olevaa kilpailukeittiötä.

Annoksiin reilusti makua

Suomen joukkueen ruuat arvostellaan viidentenä maana, viimekertaisen voittajamaan Norjan jälkeen.

- Annoksissa on oltava reilusti makua niin että tuomarit pystyvät maistamaan raaka-aineet. Liha-annosten matka tarjoilulautasella kisakeittiöstä tuomareille kestää vähintään viisi minuuttia, mikä tarkoittaa sitä, että maun pitää olla parhaimmillaan silloin kun liha on hieman haalea, Vottonen jatkaa.

Vottosen mukaan hyvä merkki on se, mitä enemmän tuomari maistelee annosta. Se tarkoittaa, että kypsyys on ollut oikea ja myös maku miellyttää. Kilpailussa pisteet annetaan erikseen kala- ja liha-annoksesta maun, ulkonäön, esillepanon, keittiössä työskentelyn ja keittiön siisteyden perusteella.

Suomesta Budapestiin lähtee kuorma-autollinen tavaraa: raaka-aineita ja astioita. Myös kilpailuannoksiin kuuluvan kansallisen erikoisuuden voi viedä mukanaan valmiiksi tehtynä.

Budapestissa kala-annoksen yksi lisäke nimetään vasta kilpailupäivän aamuna. Vottonen ja Manninen vitsailevat, että se lienee paprika.

Kuva: Juulia, www.vaimomatskuu.com

Article_short_535x535px_bloggarin_Vottonen.jpg
Bocuse d'Or Team Finlandin Eero Vottonen valmistamassa annosta Metron aineksista

Metro jatkaa Bocuse d’Or -yhteistyötä

4.1.2016

Maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun, Bocuse d’Oriin, valmistautuvat huippukokit Eero Vottonen ja Miikka Manninen loihtivat uusia makuelämyksiä Metron toimittamista aineksista.

Metro jatkaa maukasta yhteistyötä suomalaisten Bocuse d’Or -kilpailijoiden kanssa 2016–2017. Huippukokit Eero Vottonen ja Miikka Manninen aloittivat marraskuussa 2015 kokopäiväisen valmistautumisen kansainväliseen kokkikilpaan Perhon harjoituskeittiössä. Ensimmäinen mittelö käydään Euroopan osakilpailussa Budapestissa toukokuussa. Pakollisina raaka-aineina ovat saksanhirvi, sterletti ja kultainen kaviaari.

– Saksanhirven takaneljännes on tuttu ja mieluinen työstettävä, mutta sterlettiä en tunne. Ensimmäinen tehtävä on tutustua niihin ja houkutella parhaat maut esiin eri valmistustavoilla, Vottonen suunnittelee.

Sampikaloihin kuuluva sterletti elää sisävesissä mm. Unkarissa ja Venäjällä. Onpa se havaittu Helsingin vesilläkin 1980 (Luonnonvarakeskus 15.5.2013).

Vottosta kutkuttaa myös se, että meillä loppusyksyisin tutummasta hirvestä on nyt loihdittava keväisiä annoksia. Pakollisia raaka-aineita täydentämään Vottonen etsii puhtaita, suomalaisia makuja.

– Tehtävämme on tuoda esiin Suomi kiinnostavana ruokamaana ja esitellä suomalaisia tuotteita.

Suomen paras sijoitus neljäs

Suomen joukkueen mestarilla, 31-vuotiaalla Eero Vottosella ja kisällillä, 19-vuotiaalla Miikka Mannisella on kummallakin vahva kokemus edellisestä Bocuse d’Or kilpailusta. Vottonen valmensi ja Manninen avusti Matti Jämsénin joukkuetta, joka ylsi tähän mennessä Suomen parhaaseen sijoitukseen neljänneksi. Joukkueen johtajana toimii Sami Rekola ja presidenttinä Pekka Terävä, joka on myös Suomen tuomari.

– Aiempi kokemus kilpailusta on mieletön kilpailuvaltti. Toimintamalli on tuttu, vaikka raaka-aineet vaihtuvatkin, Vottonen ja Miikka Manninen kertovat.

Vottonen on Vuoden Kokki 2012 ja kilpailunjohtaja viime vuodelta. Manninen valmistui Perhosta tänä vuonna. Kummatkin ovat työskennelleet sellaisissa helsinkiläisissä huippuravintoloissa kuin G.W.Sundmans ja Olo. Yhteisen taustan lisäksi heitä yhdistää intohimo ruuanlaittoon ja menestyksen nälkä Bocuse d’Orissa.

– Lähdemme kisaan hyökkäystaktiikalla ja kisaamme finaalissa Lyonissa, Vottonen sanoo jämäkästi.

Suomen joukkue on osallistunut perustajansa, ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimettyyn kilpailuun alusta alkaen, vuodesta 1987 lähtien. Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään Lyonissa tammikuussa 2017, ja siinä kisaa 24 joukkuetta. Euroopan karsintoihin osallistuu 20 maata, joista 11 jatkaa finaaliin. Vottosen ja Mannisen taustatukena on nimekäs joukko suomalaisia, hyvän ruuan ja designin kanssa toimivia yrityksiä.  Lue lisää

Kisälli Mannisella on kokemusta Bocuse d'Or -kokkikilpailusta
article_short_Suomi100v_ravintolassa_vai_kotona.jpg

Syödäänkö ravintolassa vai kotona?

09.05.2017

Ateriointi perheen, ystävien ja työkavereiden kanssa on sosiaalinen tapahtuma. Se, kenen kanssa ruokailemme on yhtä tärkeätä kuin se, mitä ja missä syömme. Lue lisää Suomi 100 vuotta juttusarjassamme.