1900–1919 Tukkukauppa alkoi paakarista

Wihuri Oy Aarnion tukkukauppa sai alkunsa vuonna 1901 Kaarinassa, kun Hjalmar Aarnio kuljetti kauppiaille Edla-vaimonsa paistamia leivonnaisia myytäväksi. Jo seuraavana vuonna Hjalmar perusti leipomon rinnalle kaupan. Hankkiessaan tavaroita hän huomasi, että suurissa ostoerissä oli tinkimisen varaa. Niinpä hän alkoi ostaa tavaroita yli oman tarpeen ja myydä niitä kauppiaille, joille toimitti myös leipomotuotteita. Hjalmar teki säännöllisiä ostosmatkoja Venäjälle ja hankki sieltä jauhoja, posliinitavaroita ja tekstiilejä.

Hjalmar ja Edla Aarnio rekisteröivät yrityksensä nimeksi T:mi Hjalmar Aarnio vuonna 1915. Samana vuonna palkattiin myös ensimmäinen kauppamatkustaja tekemään tukkukauppaa.

1920–1939 Toiminimestä osakeyhtiöksi

Hjalmar muutti yrityksen osakeyhtiöksi vuonna 1922 ja nimeksi tuli Hjalmar Aarnio Oy. Kaksi vuotta myöhemmin hän lyhensi nimen Hj. Aarnio Oy:ksi ja yritys keskittyi leipurien tavaranhankintaan. Liike, tukkuvarasto ja konttori – myös Aarnioiden koti – muuttivat samaan kiinteistöön Humalistonkatu 9:ään Turussa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen lama pakotti tukkukaupan siirtymään käteismyynnistä luottomyyntiin. Siitä seuranneet luotto-ongelmat sekä teollisuuden isoista ostoista myöntämät alennukset antoivat kimmokkeen tukkuliikkeiden yhteistoiminnalle. Tukku-Konttori perustettiin pienten tukkuliikkeiden keskusliikkeeksi vuonna 1924. Hjalmar Aarnio toimi sen jatkajien, Tukkukunta rl:n ja Tukkukauppojen Oy:n (myöhemmin Tuko), hallintoneuvostoissa vuosina 1926–1943 aina kuolemaansa asti.

Mainonta alkoi yleistyä 1920-luvulla, mutta Aarnion liike ei sitä tehnyt: hän uskoi palvelun laadun ja hinnan puhuvan puolestaan. Sen verran hän antoi periksi mainonnalle, että yrityksen nimi maalattiin näkyvästi hevoskuljetukset syrjäyttäneiden kuorma-autojen kylkiin. Hjalmar jatkoi liiketoimintaa Edlan kuoltua 1931 ja perusti kahvipaahtimon 1932. Tulevaan vaimoonsa Rakel Hellbergiin Hjalmar tutustui kauppiaskokouksissa.

1940–1959 Liiketoiminta kasvaa

Hj. Aarnion nimi muutettiin Aarnio Oy:ksi ja vähittäiskauppa lopetettiin 1942. Hjalmar Aarnio kuoli 1943. Samana vuonna Tukkukunta ja kolme muuta yritystä yhdistivät toimintansa Tukkukauppojen Oy:ksi (Tuko).

Aarnion liiketoiminta kasvoi sotien jälkeen kahvipaahtimolla, ompelimoilla ja uusilla varastoilla kunnes yleislakko ja lama kurittivat kaupankäyntiä. Konttori siirtyi Tampereelle ja myynti lähti kasvuun, kun myyntiedustajat alkoivat säännöllisesti käydä asiakkaiden luona. Konttorin yhteyteen tehtiin pieni näyttelytila.

Aarnio oli mukana perustamassa Tuko-ryhmän sisällä toiminutta ASO/A&O-yhteistyöryhmää, jonka vähittäis- ja tukkukauppiailla oli yhteistä markkinointia, koulutusta ja neuvontaa. Muita tukolaisia yhteistyöryhmiä olivat Spar ja TR (Heinon Tukku/Riisla).

1960–1979 Aarniosta suurin pikatukku

Ensimmäinen Aarnion pikatukku perustettiin Turkuun 1962. Suomalaiset tukkukauppiaat olivat käyneet tutustumassa cash and carry -tukkuihin USAssa, mutta idea pikatukkuun saatiin Ruotsista. Pikatukusta kauppiaat saivat nopeasti täydennystä valikoimiinsa ja myös pienen lisäalennuksen, kun he keräsivät tuotteet itse. Aarnio laajensi toimintaansa Helsingin markkinoille ostamalla Hansa-tukkuliikkeen. Vuosikymmenen lopulla Aarnio oli Suomen suurin pikatukkuketju 11 tukulla.

Rakel Wihuri (ent. Aarnio) oli leskeksi jäätyään avioitunut laivanvarustajana uransa aloittaneen merenkulkuneuvos Antti Wihurin kanssa ja toimi tärkeänä linkkinä kahden uranuurtajan elämäntyön yhdistämisessä. Vuonna 1961 Aarnion ja Wihurin liiketoiminnot yhdistyivät Wihuri-Yhtymäksi.

Wihuri-Yhtymä Oy osti liikevaihdoltaan samankokoisen kilpailijansa, Maamiesten Kauppa Oy:n osakekannan 1970 ja se fuusioitiin Wihuriin 1976. Vuotta aiemmin Wihuri-Yhtymän nimi muutettiin Wihuri Oy:ksi.

Tuko-ryhmän kauppiaat ottivat käyttöön yhteisen T-markkinointitunnuksen ja luopuivat muista tunnuksista. T-tunnuksella pyrittiin tehostamaan markkinointia ja nostamaan ryhmän tunnettuutta. Aarnio käytti markkinoinnissaan T-merkkiä 1973–1993.

Aarnion jakeluvarasto valmistui Tampereelle 1976.

1980–1999 Metro-pikatukut Aarniolle

Antti Aarnio-Wihuri siirtyi vuonna 1988 Wihuri Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi ja jatkaa tehtävässä edelleen. Hän on tehnyt pitkän uran perheyhtiön palveluksessa jatkaen isänsä Hjalmar Aarnion, äitinsä Rakel Wihurin sekä Antti Wihurin elämäntyötä.

Aarnio palasi vähittäiskauppaan 1988, kun se osti Ruokamarkkinat-ketjun. Ketjuun kuului Ruokavarasto-kauppoja, joiden liikeideana oli myydä tavaraa kilpailijoita halvemmalla. Se onnistui, kun tuotevalikoima oli suppea, ostoerät olivat suuria ja tavarantoimittajia kilpailutettiin. Ruokavarastosta tuli valtakunnallinen ketju 1990-luvulla ja siihen liitettiin RuokaSkotti- ja Valtti-Rabatti-ketjut sekä Suni Oy:n päivittäistavaraliiketoiminta.

Tukolaista tukkukauppaa alettiin kehittää toden teolla 1990-luvulla ja ketjun nimeksi otettiin Metro. Tukkuun yhdistettiin pika- ja toimitustukku, tuoretuoteosasto ja terminaalitoiminnot. Ensimmäinen Aarnion Metro-pikatukku avattiin Tampereella 1991. Muutaman vuoden kuluttua Aarnion pikatukut nimettiin EuroMetroiksi, jotta ne erottuisivat muista Metroista.

Uusi T-kaupparyhmä, Tuko-konserni syntyi 1993 ja sen päivittäistavaroiden hankinnasta vastasi TukoSpar Oy. Ryhmä entisiä T-lähikauppiaita perusti Tarmo-lähimyymäläketjun. Tavarantoimittajaksi valikoitui Aarnio, ja yhteistyö jatkuu edelleen.

Alkoholin tukkukaupan monopoli purkautui, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995. Keskiolut, viinit ja väkevät alkoholijuomat tulivat Metro-pikatukkuihin.

Valtakunnallinen Metro-tukkuliiketoiminta siirtyi Aarniolle 1.5.1997 Tukon uusissa omistusjärjestelyissä. Samalla Wihurista tuli hankinta- ja logistiikkayhtiö TukoSparin suurin osakas. Myös kioskitoiminnan 10-ketju siirtyi Aarniolle.

Wihuri osti Sesto-liiketoiminnot Stockmannilta 1999. Samalla Wihuri eriytti vähittäis- ja tukkukaupan liiketoiminnot; Ruokamarkkinat operoi Ruokavarastoja, Sestoja ja EtuJättejä ja Aarnio Metro-tukkukauppaa.

2000– Asiantuntevaa palvelua lähellä sinua

Aarnio hallinnoi uutta convenience store -konseptin mukaista 10-ketjua vuosina 2000–2008. Pienet kioskimyymälät palvelivat laajalla ja laadukkaalla tuotevalikoimalla sekä pitkillä aukioloajoilla.

TukoSparin uudeksi nimeksi tuli Tuko Logistics Oy 2000.

Wihuri ja Osuuskunta Tradeka yhdistivät päivittäistavarakauppansa 2005. Yhtiön nimeksi tuli Tradeka Oy (vuodesta 2008 Suomen Lähikauppa Oy) ja Wihurista tuli sen kolmanneksi suurin osakas. Tradeka myi osuutensa hankintayhtiö Inex Partnersista ja siirtyi Tuko Logisticsiin. Tuko Logistics muutettiin osuuskunnaksi 2011 ja Wihuri omistaa siitä 41 prosenttia.

Wihuri luopui Suomen Lähikaupan osakkeista 2012 ja keskittyy päivittäistavara-alan tukkukauppaan. Tänä päivänä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on yksi alansa johtavista toimijoista Suomessa. Huolehdimme päivittäin noin 30 000 horeca-alan, julkishallinnon sekä vähittäis- ja huoltamokaupan asiakkaasta koko maan kattavan Metro-pikatukkuverkoston, toimitusmyynnin ja emetro.fi-verkkokaupan kautta.