Ohita sisältöön Siirry navigointivalikkoon

Herttuan yrtit ja salaattitarvikkeet

Kun Hortiherttua Oy:n kasvihuoneissa kerätään yrtit, salaatit ja kurkut tänään, maistuvat ne jo huomenna ruokailijan lautasella. Wihurin Metro-tukkuun tuore erä tuodaan useita kertoja viikossa.

Herttuan tilalla viljellään lähes kolmeakymmentä yrttilajiketta. Uusimpina tulokkaina ovat vietnaminkorianteri ja salaattiorvokki.

 

Herttuan tila sijaitsee Karjalohjalla Uudellamaalla, noin tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Tilalla puutarhurit Jani Lindman ja Toni Tanner aloittivat Hortiherttua Oy:n nimissä kasvihuoneviljelyn parikymmentä vuotta sitten. Paprikalla aloitettiin, nyt kasvatetaan kurkkua, yrttejä ja salaatteja. Kaikki tuotteet kylvetään, poimitaan ja pakataan käsityönä kymmenen työntekijän ja muutaman harjoittelijan voimin.

Jani Lindman istuu toimistossa kirjaamassa päivän tilauksia. Työnjako menee karkeasti jaotellen niin, että Lindman vastaa viljelystä ja henkilöstöstä, Tanner taloudesta ja tekniikasta.

Kysytäänpä heti se, mitä kasvihuoneviljelijöiltä usein kysytään: miksi Suomessa kannattaa viljellä kasviksia ympäri vuoden?

– Tuoreus, puhtaus, hyvät pohjavedet, luettelee Lindman.

– Kurkusta 98 prosenttia on vettä, joten kasteluveden laadulla on suuri merkitys sen makuun, samoin kuin myös yrttien ja salaattien makuun. Ja sitten meidän talvet. Pakkaset tappavat tehokkaasti tuhohyönteisiä ja niiden toukkia.

Suomessa ei kasvihuoneviljelyssä käytetä torjunta-aineita juuri ollenkaan, tuholaiset eliminoidaan pääasiassa biologisin keinoin.

Ympäristövaikutuksia Herttuan tilalla on pienennetty muun muassa luopumalla fossiilisista polttoaineista, talvella lämmitykseen käytetään kotimaista haketta.

Itämisen jälkeen hennot kasvinalut siirretään kasvihuoneeseen, jossa ne saavat valoa, lämpöä ja sopivasti kosteutta.

 

YRTTIEN HUUMAA
Kasvihuoneen ensimmäisessä osassa jääsalaatti kasvaa kuin valtava vihreä matto. Kaksi työntekijää käsittelee salaatin kerrallaan; ruukku irrotetaan, väsyneet lehdet karsitaan ja siisti salaattinippu pussitetaan myyntipakkaukseen.

– Salaattia istutetaan lähes joka päivä. Kesällä kasvuaika on nelisen viikkoa, talvella tuplasti pitempi. Salaatti viihtyy alle 20 asteen lämmössä, ja siksi kesähelteillä on haasteita kasvatuksessa. Liian kuumassa alkaa salaattia helposti kiusata lehdenreunapolte, kertoo Lindman.

Yrttihuoneessa Mervi Kannisto-Kallela mittailee yrttejä katseellaan. Harjaantunut silmä erottaa kasvuston joukosta nuupahtaneet yritit, jotka hän sääliä tuntematta karsii rivistöstä.

– Keruuaika on pari kolme päivää, sen jälkeen yrtti on jo kasvanut yli, eikä kelpaa enää myyntiin, kertoo hän.

Poistolaatikkoon joutuvat yrtit eivät päädy kompostiin, vaan ne menevät eläinten ruoaksi.

Yrttien käsittely saa tuoksut leijumaan ilmassa. On minttua, basilikaa, timjamia, sitruunamelissaa, kirveliä, korianteria, tilliä, persiljaa ja lipstikkaa. Kaikkiaan viljelyssä on kolmisenkymmentä erilaista yrttiä. Uusimpia tulokkaita ovat herttaiset salaattiorvokit ja vietnaminkorianteri.

Ehdoton ykkönen suomalaisten suosikkiyrttien listalla on basilika, hyvänä kakkosena tulee korianteri. Kannisto-Kallela on työskennellyt 30 vuotta yrttien parissa ja tuntee niiden oikukkuuden. – Vaikka kaikki näyttäisi menevän hyvin, ei kannata tuuletella, kyllä joku potkaisee äkkiä takaisin. Valoa, lämpöä ja kosteutta pitää olla sopivasti, heti jos jotakin on liikaa tai liian vähän, tulee ulkonäkö- tai juurivioituksia.

Herttuan tilan puutarhureille Toni Tannerille (vas.) ja Jani Lindmanille kasvien viljely on elämäntapa.

 

KASVUN IHME
Kurkkuhuoneessa, jos missä, on vihreää. Kasvit kiemurtelevat istutuslankoja pitkin kohti kattoa neljän metrin korkeuteen. Täällä kurkkuja kasvaa 1500 neliön alalla.

– Kurkku alkaa tuottaa kolme viikkoa istutuksesta, ja sen jälkeen satoa yhdestä kasvista saadaan neljän kuukauden ajan, keskimäärin 20 kiloa per kasvi. Kolme kertaa vuodessa uusitaan kasvusto, selittää Lindman.

Kurkut kerätään joka päivä. Keräilijän ei kuitenkaan tarvitse kiivetä katon rajaan sadon perässä, vaan kampea kääntämällä saadaan köynnös laskettua niin, että kurkut on helppo irrottaa kasvista lattiatasolla. Keruun jälkeen kurkut pakataan kutistekalvoihin tai pusseihin.

Toni Tanner piipahtaa hetkeksi kurkkuhuoneeseen valokuvaukseen. Hän on purkanut rakennustarvikkeita neljästä rekasta koko aamupäivän. Hortiherttua laajentaa.

– Uudessa kasvihuoneessa voidaan tehostaa tuotantoa, kurkut esimerkiksi pääsevät kasvamaan kuuden metrin korkeuteen.

Kuvausten lomassa puutarhurit toteavat, että kasvien viljely on oikeastaan elämäntapa.

– Ei sitä oikein muutakaan osaa tehdä, naurahtaa Tanner.

Molemmat puutarhurit kun ovat itsekin melkeinpä kasvaneet kasvihuoneissa, Lindmanin isä on ollut kasvihuoneviljelijä, Tannerilla taas äiti.

– Kasvun ihme, se on tämän työn ilo. Eikä siihen koskaan turru, sanoo Tanner.

  • Wihuri_4v.svg
  • Wipak_4v.svg
  • brand-winpak.svg
  • Metrotukku_logo_sininen_uusi.svg
  • Tekninen_kauppa_4v.svg
  • Jetflite_4v.svg